Dakriosistorinostomi tekniklerinin değerlendirilmesi: Meta-analiz çalışması
The evaluation of techniques of dacriosistorinostomy: A meta-analysis study
  1. Tez No: 389987
  2. Yazar: TOMURCUK HARBİGİL SEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dakriyosistorinostomi, eksternal, endonazal, flep, silikon tüp entübasyonu meta analiz, Dacryocystorhinostomy, External DCR, Endoscopic DCR, Flap, Silicone Tube Intibation, meta analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Lakrimal sistem tıkanıklıklığı cerrahi tedavisinde dakriyosistorinostomi uygulanmaktadır. Dakriosistorinostomi genel olarak“Eksternal”ve“Endonazal”yaklaşımla yapılabilmektedir. Bu çalışmada, DSR teknikleri, tek ya da çift flepli mukoza anastomozu ve silikon tüp entübasyonu kullanımı karşılaştırılarak başarı oranları incelenmiştir. Metot: Bu çalışmada, Pubmed veri tabanı kullanılarak altı aylık periyotta 1933-2014 yılları arasındaki DSR yayınları taranmıştır. Anahtar kelimeler İngilizce dilinde“Dakriyosistorinostomi”,“Eksternal DSR”,“Endonazal DSR”,“Flep + DSR”ve“Silikon Tüp Entübasyonu”olarak belirlenmiştir. Ulaşılan çalışmalar önce SPSS ver.18 programı ile tanımlayıcı istatistikler olarak analiz edilmiştir. Sonrasında ise, Comprehensive Meta Analysis (CMA ver.2) programı kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Sabit etki modeli açısından Mantel Haenszel metodu tercih edilerek Odds oranı hesaplanmıştır. Bulgular: Pubmed veri tabanında yapılan tarama sonrasında 3,372 makale tespit edilmiştir. Dahil edilme kriterleri olarak, 18 yaşından büyük hastaların dahil edildiği İngilizce dilinde yazılmış 1933-2014 yılları arasında yayımlanan komperatif, retrospektif ve prospektif çalışmalar ele alınmıştır. DSR için 38 (n:3,839), flep karşılaştırması için 25 (n:2,186) ve silikon tüp entübasyonu için 43 (n:3,011) adet makale ve örneklem büyüklüğü elde edilmiştir. %95 güven aralığındaki meta analizde eksternal ve endonazal DSR karşılaştırması için OR:1,263 (p:0,014); tek veya çift flep anastomozu karşılaştırılması için OR: 0,309 (p:0,000); endonazal DSR'de silikon tüp kullanımına göre yapılan karşılaştırmada OR: 1,033, eksternal DSR'de silikon tüp kullanımı için yapılan karşılaştırmada OR:0,148 şeklinde hesaplanmıştır. Sonuçlar: Eksternal DSR ve endonazal DSR karşılaştırıldığında, eksternal DSR istatistiksel olarak daha başarılıdır. Çift flep anastomozu yapılan DSR'lerle, tek flep kullanımı olan DSR'ler karşılaştırıldığında cerrahi başarı oranı değişmemektedir. Endonazal ve eksternal DSR'de silikon tüp kullanımı başarı oranını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Dacryocystorhinostomy (DCR) is applied for treatment of lacrimal drainage obstruction.“External”and“Endonasal”approaches are preferred in DCR. In this study, DCR techniques, one (anterior/posretior) or double (both anterior and posterior) flaps DCR of anastomosis and using of silicone tube intubations are compared to identify the success rates. Methodology: DCR publications between 1933 and 2014 are screened during six months by using Pubmed database.“Dacryocystorhinostomy”,“External DCR”,“Endoscopic DCR”,“Flap + DCR”and“Silicone Tube Intibation”are identified as keywords. First, data is analyzed by using SPSS ver.18 software to explore the descriptive statistics. Then, using Comprehensive Meta Analysis (CMA ver.2) software, Mantel Haenszel method is preferred to calculate Odds Ratio (OR) in terms of fixed effect. Results: 3,372 publications are screened in Pubmed. For inclusion criteria, samples are adult patients and publications, written in english between 1933 and 2014, are comperative, retrospective and prospective. There are 38 studies for DCR techniques (n: 3,839), 25 studies for flap comparision (n: 2,186) and 43 studies for silicone tube intubations (n:3,011). After meta analysis process in 95% confidence interval, OR:1,263 (p:0,014) is for comparison of External and Endoscopic DCR, OR: 0,309 (p:0,000) is for flap anastomosis comparision, OR: 1,033 (p:0.005) is for usage of silicone tube intubations in Endoscopic DCR and OR: 0,148 (p:0.774) is for usage of silicone tube intubations in External DCR. Conclusion: Compared to external and endoscopic DCR tehcniques, external DCR is statistically more successful than endoscopic DCR. There is no difference between double flap DCR and one flap DCR considering the success rates. Using silicone tube intubations in external and endoscopic DCR doesn't effect the success rate of surgery.