İdiopatik granülomatöz mastit etyolojisinde mikrobiyolojik ajanların etkinliğinin araştırılması
Analysis of microbiological agents in etiology of idiopathic granulomatous mastitis
- Tez No: 390006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ALTINTOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mastit, Granülomatöz Mastit, İdiopatik Granülomatöz Mastit, Universal Prob, Bakteri Saptanması, Mastitis, Granulomatous Mastitis, Idiopathic Granulomatous Mastitis, Universal Probe, Detection of Bacteria
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç Granülomatöz mastit; memenin nadir görülen, etyolojisi bilinmeyen, benign, kronik inflamatuar bir lezyonudur. Granülomatöz mastit benign bir durum olmasına rağmen klinik ve radyolojik olarak maligniteyi taklit edebilir. Uzun süre takip gerektirmesi ve % 50'lere varan nüks oranlarıyla seyretmesi nedeniyle diğer mastitlerden ayırıcı tanısının yapılması da oldukça önemlidir. Bu çalışmada; idiopatik granülomatöz mastit tanısı almış olan olguların patoloji preparatlarından moleküler yöntemlerle DNA izolasyonu yapıldıktan sonra universal bir primer kullanılarak etyolojide rol alabileceği düşünülen bakteriyolojik ajanların varlığı araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği'nde Temmuz 2008 - Haziran 2013 tarihleri arasında tanısal amaçlı gönderilmiş olan meme biyopsi materyallerinin sonuçları retrospektif olarak incelendi ve histopatolojik inceleme sonucu granülomatöz mastit tanısı koyulmuş olan olguların kayıtları ayrıntılı olarak değerlendirildi. İdiopatik granülomatöz mastit tanısı almış olguların alınmış olan biyopsi materyalleri üzerinden moleküler çalışmalarda kullanılmak üzere parafin bloklardan kesit alınarak, universal bir DNA primeri üzerinden bu kesitlerde bakteri varlığı araştırıldı. Bulgular İdiopatik granülomatöz mastit tanısı koyulmuş olan ve histopatolojik tanılarında eksizyonel, insizyonel veya kalın iğne biyopsi materyalleri kullanılan 45 olgu çalışmaya dahil edildi. Çalışma sonucunda tasarlanan universal primeri kapsayan pek çok flora bakterisi yanında enfeksiyon etkenlerini de kapsayan geniş bir skalada nükleik asit bazlı araştırma sonucunda bakteri varlığı gösterilemedi. Sonuç İdiopatik granülomatöz mastitin etyolojisi halen kesinleşmemiş olmakla birlikte özellikle geniş olgu serileri ile yapılacak olan daha fazla çalışma yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose Granulomatous mastitis is a rare benign and chronic inflammatory disease of breast with unknown etiology. Although a benign disease, it can mimic breast carcinoma clinically and radiologically. Differential diagnosis with other mastitis is important due to high recurrence rate (almost 50%) and close follow-up necessity. In this study, we aimed to define bacteriologic agents which may play a role in granulomatous mastitis etiology by using a universal primer after DNA isolation with moleculer methods in pathology preparations which patients had been diagnosed with granulomatous mastitis. Materials and Methods The breast biopsy materials in Pathology Department (Ministry of Health Sakarya University Education and Research Hospital) between the dates July 2008-June 2013, had been analyzed. The granulomatous mastitis patients history was detailed examined, and biopsy materials' paraffin block sections taken to define the presence of bacteria from a universal DNA primer. Findings Forthy five granulomatous mastitis patients who had diagnosed by excisional, incisional or core biopsy techniques had examined in this study. After the study design we searched many flora bacteries and infectious bacteries but we couldn't find any positive result by using nucleic asid based research with a universal primer. Result The etiology of idiopathic granulomatous mastitis is still not clear. More studies, especially with large patient series, may help to find the real etiologic agent.