İç hastalıkları kliniğine anemi nedeniyle yatırılan olguların retrospektif analizi
The retrospective analysis of hospitalized patiens in the internal medicine clinic because of anemia
  1. Tez No: 390022
  2. Yazar: AHMED BİLAL GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Anemi Etiyoloji, Yatan Hasta, Malignite, Anemia, Etiology of anemia, Inpatient, Malignanc
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Anemi; eritrosit sayı ve/veya hemoglobin düzeyinin sağlıklı kişilerdeki normal değerlerinin altına inmesidir . Anemi bir tanı değil belirtidir. Bu nedenle anemi karşısında ona yol açan nedeni ortaya çıkarmak gereklidir. Bu çalışmada anemi nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların anemi tipinin belirlenmesi, etyolojik faktörlerin saptanması, anemi etyolojisinin yaş ve anemi derinliği ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde 01.01.200 8- 31.12.2011 tarihleri arasında semptomatik anemi nedeniyle yatırılan ve anemi etyolojisine yönelik tetkikleri yapılan 185 hasta dosyası geriye dönük olarak incelendi. Anemili hastalarda demografik, hematolojik ve biyokimyasal verilerin anali zi yapıldı. Anemili hastalarda anemi tipi ve etiyolojisi, malignite sıklığı, anemi tipi ve derinliğinin malignite varlığıyla ilişkisi, malign itenin tespit edilmesinde, endoskopik ve görüntüleme yöntemlerinin etkisinin incelenmesi amaçlandı. BULGULAR : Demir Eksikliği Anemisi 158 (%85,4), B12 Eksikliği 15 (%8.1), Kronik Hastalık Anemisi 12 (%6.5) hastada saptandı. DEA tanısı alan 89 (%56.3) hast ada hiçbir patoloji bulgu saptanmazken, 16 (%10.1)hastada GİS malignitesi sap tandı. B12 eksikliği 15 hastada , kronik hastalık anemisi 12 hastada saptandı. KHA etiyolojisinde en sık diyabet ( 9 hasta, %75) saptandı. SONUÇ: Çalışmamız, iç hastalıkları pratiğinde sık takip edilen anemi hastalarının etiyolojisinin, yatan hastalar ile ayaktan tetkik edilen hastalarda benzerlik gösterdiği ve bu nedenle her iki grupta anemiye yaklaşımda benzer stratejilerin izlenmesi gerektiğini düşündürmüştür. Anemi derinliği ve ileri yaş ile malignite arasında bir ilişki tespit edilmemesi anemi derinliğine ve yaşa bakılmaksızın ileri inceleme gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND BACKGROUND: Anemia is defined as lower than normal amounts of erythrocyte number and/or hemoglobin level among healthy individuals. It is not a diagnosis but a sign. Thus, it should be uncovered the cause of it when anemia is faced. It was aimed in this study to detect etiological factors and types of anemia along with observing the relationship between etiology of anemia and patients' age & severeness of anemia in anemicinpatients. MATERIALS AND METHODS: Files of 185 patients admitted owing to symptomatic anemia and investigation of its causes in Ministry of Health,University of Sakarya, Hospital of Research and Training between 01.01.2008 and 31.12.2011 were retrospectively analyzed. Demographic, hematologic and biochemical data were analyzed in these anemic patients. Type and etiology of anemia, frequency of malignancy, relationship between type & severeness of anemia and presence of malignancy were determined together with impact of endoscopic and imaging modalities on detecting malignancy. RESULTS: Iron deficiency anemia (IDA) was detected in 158 (85.4%) patients while vitamin B12 deficiency in 15 (8,1%) and anemia of chronic disease in 12 (6,5 %). Of those with IDA, no pathology was found in 89 (56,3 %) while gastrointestinal system-related malignancy was detected in 16 (10,1 %) patients. B12 deficiency anemia and anemia of chronic disease were detected in 15 and 12 patients, respectively. Diabetes mellitus was the leading cause of anemia of chronic disease (9 patients, 75%). CONCLUSION: This study implies that etiology of anemic patients followed up in outpatient clinics was similar to that of inpatients and thus, same strategies should be considered in approaching anemia in both groups. Lack of realationship between malignancy and severeness of anemia and older age indicates the need of further investigation regardless of those.