Diabetik maküla ödeminde intravitreal bevacizumab tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the therapeutic effect of intravitreal bevacizumab in diabetic macular edema
- Tez No: 390032
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bevacizumab, Diabetik maküla ödemi, Santral maküler kalınlık, Bevacizumab, Diabetic macular edema, Central macular thickness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu retrospektif çalışmada diabetik maküla ödemi (DMÖ) olan gözlerde, intravitreal bevacizumab (İVB) enjeksiyonunun görme keskinliği ve santral maküla kalınlığı (SMK) üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: DMÖ olan 39 hastanın 50 gözüne 1,25mg/0,05 ml İVB tedavisi uygulandı. Olgulara enjeksiyon sonrası (ES) 1. ay 2. ay 3. ay ve 6. ayda tekrar görme keskinliği (GK) ve SMK bakıldı. SMK'sı 300 ? ve üzerinde olan olgulara tekrar enjeksiyon önerildi.BULGULAR: Bu olguların 17'si (% 43.6) erkek, 22'si (% 56.4) kadındı ve erkeklerin yaş ortalaması 58,29±8,8 iken kadınların yaş ortalaması 61,23±11,1 idi. Hastaların enjeksiyon öncesi (EÖ) GK ortalama 0,586 logMAR olup, enjeksiyonu takiben GK ortalamaları ise 1.ayda 0,484 logMAR, 2. ayda 0,506 logMAR, 3. ayda 0,469 logMAR ve 6.ayda 0,485 logMAR idi. Enjeksiyon öncesi GK'ye göre 1. ay, 2. ay, 3. ay ve 6. ay görme keskinliklerinde görülen artışlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hastaların EÖ SMK ortalaması 425 m iken, ES 1.ayda 385 ?m, 2.ayda 383 ?m, 3.ay 362 ?m ve 6. ayda 370 ?m olarak bulundu. EÖ döneme kıyasla SMK'daki azalma 1. ay 2. ay, 3. ay ve 6. aydaki SMK değişimi istatistiksel olarak anlamlı idi. (p=0,00, p=0,00, p=0,00, p=0,00, p=0,00)SONUÇ: DMÖ için İVB tedavisinin GK'yi artırdığı, SMK'yı azalttığını gözlemledik. Bevacizumab erken dönemde DMÖ olan gözlerde görme artışının yanısıra makülada anatomik düzelme de sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This retrospective study was aimed to evaluate the effects of intravitreal bevacizumab injection (IVB) on visual acuity (VA) and central macular thickness (CMT) in eyes with diabetic macular edema (DME).MATERIAL AND METHOD: 50 eyes of 39 patients with DME were treated with 1.25 mg / 0.05 ml IVB. VA, CMT were examined in 1st , 2nd, 3rd , 6th months again after injections. Eyes with 300? and over CMT suggested re-injection.RESULTS: 17 of these cases (43.6%) were male and 22 (56.4%) were female and the mean age of men was 58.29±8,8 and the mean age of women was 61.23±11,1.The mean VA of the patients before injection was 0.586 LogMAR and after injection 1st month 0.484 LogMAR, 2nd month 0.485 LogMAR, 3rd month 0,469 LogMAR and 0.506 LogMAR and 6th month. Mean VA before injection was increased significantly in the following exams.The mean CMT was 425 ? before injection. After injection 1st month CMT was 385 ?, 2nd month 383? , 3rd month 362?. Decrease of CMT in 1st month, 2nd month, 3rd month and 6th month CMT was statistically significant. (p=0,00, p=0,00, p=0,00, p=0,00, p=0,00)CONCLUSION: In our study we observed that, IVB for the treatment of DME increases VA and decreases CMT. Bevacizumab therapy in eyes with DME in the early period provides for visual and anatomical.