Primer açık açılı glokom ve psödoeksfolyasyon glokomlu hastalarda görme alanı indeksi (visual field ındex - VFI) ile gangliyon hücre kompleksi arasındaki korelasyonun incelenmesi
Evaluation of the correlation between visual field index (VFİ) and ganglion cell complex (GCC) in patients with primary open angle glaucoma (POAG) and pseudoexfoliation glaucoma (pexg)
  1. Tez No: 445324
  2. Yazar: OLGU ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVBAHAR TAMÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Psödoeksfolyasyon, VFI, gangliyon hücre kompleksi, OKT, Glaucoma, Pseudoexfoliation, VFI, ganglion cell complex, OCT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG) ve Psödoeksfolyasyon (PEF) glokomlu hastalarda görme alanı indeksi (VFI) ve retina gangliyon hücre kompleksi (GHK) parametreleri arasındaki korelasyonun incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 94 hasta (51 kadın, 43 erkek) dahil edildi. PAAG grubunda 18'i kadın, 14'sı erkek toplam 32 hasta, PEF glokomu grubunda 12'si kadın, 18'i erkek toplam 30 hasta, kontrol grubunda ise 21'i kadın, 11'i erkek toplam 32 hasta mevcuttu. Tüm olguların dosyaları incelenerek ortalama deviasyon (MD), patern standard deviasyon (PSD), VFI, GHK ve diğer optik koherens tomografi (OKT) verileri kaydedildi. Elde edilen veriler, SPSS 13.0 (Statistical Package for Social Science 13.0) (SPSS Inc. Chicago IL,USA) programı kullanılarak aralarındaki korelasyon incelendi. Bulgular: PAAG grubunda MD değerleri, GHK ve diğer OKT parametreleri ile zayıf korelasyon göstermektedir. VFI değerleri açısından irdelendiğinde ise özellikle GHK parametreleri ile kuvvetli pozitif korelasyon tespit edilmiştir. PEF glokomu grubunda ise MD değerleri ile GHK ve diğer OKT parametreleri arasında kuvvetli pozitif korelasyon bulunmuştur. VFI değerleri bu grupta da GHK ve diğer OKT parametreleri ile kuvvetli pozitif korelasyon göstermektedir. PEF glokomu grubunda korelasyonun PAAG grubuna göre istatistiksel olarak daha kuvvetli olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: VFI, GHK tabakasındaki değişimleri göstermesi amacıyla geliştirilmiş yeni bir parametredir. Çalışmamızda VFI, PAAG ve PEF glokomu grubunda GHK parametreleri ile pozitif ve kuvvetli korelasyon göstermektedir. Ancak VFI'nın yaş ve glokomun evresinden etkilenmesi nedeniyle tek başına kullanımı kısıtlanmaktadır. Aradaki bu pozitif korelasyon VFI'nın GHK parametreleri ile birlikte glokom evrelendirme ve progresyon takibinde kullanımının faydalı olabileceği görüşümüzü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the correlation between visual field index (VFI) and ganglion cell complex (GCC) in patients with primary open angle glaucoma (POAG) and Pseudoexfoliation Glaucoma (PEXg). Materials and Method: 94 patients (51 female, 43 male) were enrolled in the study. 32 patients (18 female,14 male) were in POAG group. 30 patients (12 female, 18 male) were in PEXg group. 32 patients were in control group (21 female, 11 male). Mean Deviation (MD), Patern Standard Deviation (PSD), VFI, GCC and other optical coherence tomography (OCT) derived data were recorded from patients charts. All data were statistically compared to evaluate correlation between the parameters using Statistical Package for Social Science 13.0 program. Results: There was poor correlation between MD, GCC and other OCT parameters in POAG group. VFI values were positively correlated with GCC. In PEXg group MD values were in strong positive correlation with GCC values. VFI values were also strongly correlated with GCC values in this group. Correlation of VFI and GCC in PEFg group was stronger and more significant than POAG group. Conclusion : VFI is a new parameter developed with purpose of estimating changes in GCC. In our study, VFI was in strong positive correlation with GCC in PAAG and PEFg groups. But the effect of age and stage of glaucoma on VFI limit its usage. According to this positive correlation, VFI can be beneficial in detection of progression and staging of glaucoma along with GCC parameters.