Malignite şüphesi olan testis kitlelerinde Shear-Wave Elastografi'nin tanı değeri
The diagnostic value of SWE in testicular lesions suspicious for malignancy
- Tez No: 390102
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KANTARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Testis tümörleri, Ultrasonografi, ShearWave elastografi, Testicular tumors, ultrasound, ShearWave elastography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Çalışmamızda testis kitlelerinin elastografik özellikleriyle histopatoloji ya da takip sonuçlarını karşılaştırarak benign-malign testis kitlesi ayrımında SWE'nin tanı değerini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya testiküler kitle şüphesi ile Radyoloji Anabilim Dalı'na yönlendirilen, konvansiyonel B mod USG ve Shear Wave Elastografi ile testiküler kitle tanısı konularak değerlendirilen 23 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 4-56 arasında (ortalama yaş: 31.2) değişmektedir. Hastalar malign ve benign patolojiler olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup (benign) 14 hastadan 2. grup (malign) 9 hastadan oluşmaktadır. Hastaların arşivimizde saklanan USG görüntüleri retrospektif olarak gözden geçirilmiştir. Her bir testis lezyonundan SWE ile elde edilmiş elastisite değerleri (Emax, Emean), histopatoloji ya da takip sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda Ortalama Emax±SD sertlik değerleri; Malign tümörlerde 49.2±48.7 kPa, benign patolojilerde 17.4±16.2 kPa dır. Ortalama Emean±SD sertlik değerleri; Malign tümörlerde 26.8 ± 23.3 kPa, benign patolojilerde 16.4±21.5 kPa olarak ölçülmüştür. Malign kitlelerde en yüksek (Emax), ortalama (Emean) ve median SWE değerleri benign lezyonlara göre yüksek olarak izlense de, malign ve benign testis kitlelerinden elde edilen kantitatif veriler karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak fark saptanmamıştır. Sonuç: SWE, testis lezyonlarının benign-malign ayrımının yapılmasında, çalışmamızın verileri kullanılarak etkin bulunmamıştır. Ancak konvansiyonel ve renkli doppler ultrasonografi ile kombine kullanıldığında yararlı olabileceğini ve geniş hasta sayısı ile yapılacak çalışmalar ile etkinliğinin artabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to determine the correlation between Shear Wave Elastography (SWE) elasticity with histopathological findings or observation results of testicular lesions to define the diagnostic value of SWE in differentiating malignant from benign testiculer lesions. Material and Method: 23 patients, who were referred to Radiology Department at Cerrahpasa School of Medicine due to suspected testicular mass and who had testicular mass detected and evaluated with ultrasonography (USG) and SWE were included in the study. The mean age of patients (range 4 to 45) was 31.2 years old and they were divided into two groups, namely malign and benign pathology. The first group, those with benign pathology consisted of 14 patients, while the second group, malign pathology, had 9 patients. patient's retrospective USG records in our archive has been investigated. elasticity values obtained from each testicular lesion has been compared with hispathology or observation (surveliance) results. Results: In our study, the average Emax±SD stiffness values were found 49.2±48.7 kPa in malign TM, 17.4±16.2 in benign pathology. The mean Emean ± SD stiffness value were measured as 26.8±23.3 kPa in malign tm and 16.4±21.5 in benign pathology. Although the maximum (Emax), mean (Emean), and median SWE values were found to be higher in malign mass than benign ones, quantitative values obtained from malign and benign masses showed no statistical difference between those two groups. Conclusion: Our study shows that SWE is not remarkable in differentiating malignant from benign testicular lesions. However, we think that this method combined with conventional and color Doppler ultrasound might be useful and more effective with increased number of patients.