Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerin bakım bağımlılığının belirlenmesi
Examination of the care dependence of individuals who have chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
- Tez No: 390194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENGÜN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım bağımlılığı, Hemşirelik, KOAH, Care Dependency, Nursing, COPD
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma“Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerin bakım bağımlılığının belirlenmesi”amacıyla yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin Göğüs Hastalıkları Kliniğinde yatan üçüncü ve dördüncü evre 110 KOAH hastası oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında hastaların sosyodemografik özelliklerini içeren“Hasta Tanıtım Formu”,“Bakım Bağımlılığı Ölçeği”ve“Bazal Durum Dispne”ölçeği kullanılmıştır. Veriler hastalar ile yüz yüze görüşülerek toplanmış, SPSS 18 paket programıyla analiz edilmiştir. Bağımsız grup karşılaştırmalarında Varyans Analizi, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmaya dâhil olan hastaların yaş ortalaması 61,55±9,15 olup, %87,3'ü erkek'tir. Hastaların, %55,5'i üçüncü evre, %44,5'i dördüncü evre KOAH hastasıdır. Bakım bağımlılığı ölçeği toplam puan ortalaması 48,80±9,48'dir. Hastaların bakım bağımlılığı ölçeğinin hareketlilik, gece/gündüz döngüsü, vücut temizliği, günlük aktiviteler ve eğlence aktiviteleri alanlarında oldukça bağımlı; beslenme, beden duruşu, giyinme-soyunma, vücut sıcaklığı, tehlikelerden kaçınma, iletişim, ibadet yapma, kurallara uyma ve öğrenme yeteneği alanlarında kısmen bağımlı olduğu saptanmıştır. Bakım bağımlılığı ölçek puan ortalaması ile; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve KOAH'ın evresi arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bakım bağımlılığı ölçeği ile bazal durum dispne ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak bakım bağımlılığı ölçeğinden alınan puana göre hastaların orta düzeyde bağımlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive research that has been made with the objective of determining the care dependence of individuals who have Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). The sample of the reasearch was consisted of 110 3rd and 4th phase COPD patients who were treated at Lung Diseases Clinic of one of the University Hospital. A“Patient identifying form”which includes socio-demographical features of patients, a“Care Dependency Scale”, a“Baseline Dispnea Index”was used to gather the data that was required for research. The data has been gathered by making face-to-face conversations with patients and analyzed with a packaged softwere called SPSS 18.0 Variance Analysis, Kruskal Wallis Variance Analysis and Mann-Whitney U test was used in independent group comparisons. The patients who were attended to the research had an age average of 61,55±9,15 and %87,3 of them were male; %55,5 of them are at the third phase, %44,5 of them were at the fourth phase of the COPD. Total average score of Care Dependancy Scale was 48,80±9,48. Care Dependency Scale of the patients has been determined as strictly dependent in domains of mobility, day/night cycle, body hygiene, daily activities, entertainment areas; and partly dependent in domains of nutrition, body posture, dressing-undressing, body temperature, avoiding dangers, communication, prayer, conform to rules and learning ability. A meaningful difference has been detected between the Care Dependency Scale average score and age, gender, education, occupation and the phase of COPD. A strong relation has been detected in positive direction between Care Dependency Scale and Basaline Dispne Index average score. As a result, according to the scores obtained from the care dependency scale was found to be dependent on the middle level of the patient.