Obezite ve kardiyak belirteçler arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of relationship between obesity and cardiac markers
- Tez No: 390469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM, YRD. DOÇ. DR. FATMA EMEL KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak Belirteçler, Lipit Parametreleri, Obezite, Cardiac Markers, Lipid Parameters, Obesity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Obezite birçok organ sisteminde hastalık riskini artırmaktadır. Kardiyovasküler hastalık riski ve buna bağlı olan mortalitenin en büyük nedeni obezitedir. Bu çalışmamızı obezite ve kardiyak belirteçler arasındaki ilişkiyi incelemek için gerçekleştirdik. Çalışma, obez ve kontrol olmak üzere iki gruptan oluşturuldu. Obez grubuna yaşları 12-72 (48.2 ± 6.5) olan 124 bayan ve yaşları 15-64 (48.2±6.5) olan 9 erkek olmak üzere toplam 133 kişi, kontrol grubuna ise yaşları 15-61 (46.2 ± 8.9) olan 97 bayan ve yaşları 15-62 (46.2±8.9) olan 29 erkek olmak üzere toplam 126 kişi dahil edildi. Sonuç olarak, HDL- kolesterol (p > 0.256) düzeylerinin iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlendi. Total kolesterol (p < 0.009), trigliserit (p < 0.002), LDL-kolesterol (p < 0.033), CK-MB mass (p ˂ 0.001) ve kardiyak troponin I (cTnI) (p ˂ 0.001) düzeyleri ise, obez grubunda kontrol grubuna göre istatistiki açıdan önemlilik tespit edilirken. Obez grupta Total kolesterol (r= 0.041, p > 0.697), Trigliserit (r= 0.111, p > 0.294) HDL-kolesterol (r= 0.034, p > 0.750), LDL-kolesterol (r= - 0.021, p < 0.848), CK-MB mass (r= 0.199, p < 0.058), cTnI (r= 0.062, p > 0.559) düzeyleri ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında ise anlamlı bir korelasyon tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Obesity increases the risk of diseases in many organ systems. Cardiovascular disease risk is the biggest cause of mortal obesity. In this study, we examined the relationship between obesity and cardiac markers. The study consisted of two groups as obese and control. Obese group is composed of 124 females aged of 12-72 (48.2±6.5) and 9 males aged 15-64 (48.2±6.5) forming a group of total 133 people and control group is composed of 97 females aged 15-61 (46.2±8.9) and 29 males aged 15-62 (46.2±8.9) forming a group of total 126 people. As a result, HDL-cholesterol levels between two groups (p˃0.256) did not show any statistically meaningful difference. Total cholesterol (p˂0.009), triglycerid (p˂0.002), LDL-cholesterol (p˂0.033), CK-MB mass (p˂0.001) and cardiac troponin I(cTnI) (p˂0.001) levels had a statistically meaningful difference in obese group compare to control group. The difference between total cholesterol ( r=0.041, p˃0.697), Triglycerid( r=0.111, p˃0.294), HDL-cholesterol( r=0.034, p˃0.750), LDL-cholesterol( r= -0.021, p˂0.848), CK-MB mass( r=0.199, p˂0.058) and cTnI( r= 0.062, p˃0.559) levels and body mass index(BMI) did not show any meaningful correlation.