Türkiye un sanayisinin rekabet gücünün analizi
Analysis of competitiveness power of Turkish flour milling industry
- Tez No: 390492
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Sanayi, Rekabet, Rekabet Gücü, Risk, Flour, Wheat, Industry, Competition, Competitiveness, Risk
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünyada un üreticisi ve ihracatçısı olarak önemli bir konuma sahip olan Türkiye'nin bu sektördeki durumu çalışmada ele alınmıştır. Türkiye Dünya'da un ihracatında birinci sırada yer alırken en yakın rakibi Kazakistan'dır. Kazakistan ile kıyasıya rekabet halinde olan Türkiye un sanayisinin rekabet gücünü ortaya koymak amacıyla çalışma ortaya konulmuştur. Bu amaca ulaşmak için ikincil veriler kullanılmıştır. Dünya, Türkiye, Kazakistan, AB ve bu sektördeki diğer rakip ülkeler ile ilgili istatistiki bilgiler tez içerisinde sunulmuştur. Zaman serisi verileri yardımıyla 10. Kalkınma Planı dönemi ( 2014 – 2018 ) için öngörülerde bulunulmuştur. Türkiye un sanayisinin kapasite kullanım gücünün düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye son yıllarda bu sektörde birçok yeni pazara girmiştir. Bu pazarlardaki paylarını da her geçen yıl arttırma eğilimindedir. Türkiye'nin en büyük rakibi olan Kazakistan'la ortak pazarı yok denecek kadar azdır. Türkiye un fiyatları dünya ortalamasının altında Kazakistan ortalamasının üstünde seyretmektedir. Türkiye un sanayi, diğer sektörlere oranla daha fazla risk taşımaktadır. Bu riskler rekabet gücünü de etkilemektedir. Türkiye dünya un pazarında mukayeseli bir üstünlüğe sahiptir. Gelecek yıllarda da bu üstünlüğünün artacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey has an important position as flour producer and exporter in the World and its position in sector has been approached in this study. While Turkey is ranked first in the world flour export, its closest rival is Kazakhstan. The study has been presented on the purpose of stating competitiveness of Turkey flour industry that has cutthroat competition with Kazakhstan. Second hand sources are used to reach that purpose. Statistical information about the World, Turkey, Kazakhstan, UN and the other rival countries in this sector has been presented inside of thesis. By means of time series data predictions has been made for the 10th Development Plan Period (2014-2018).It is concluded that Turkey flour industry capacity utilization, level is low. Recently Turkey has accessed a lot of new markets in this sector .Turkey's market shares in sector have a tendency to increase every passing year. Common market with the biggest rival Kazakhstan is scarcely any. Turkey flour prices are below world average, above Kazakhstan average. Turkey flour industry has more risk relatively the other sectors. These risks affect the competitiveness. Turkey has a comparative advantage to over the world flour market. It is estimated that this superiority will also increase in upcoming years.