Gümrük Birliği sürecinde Türkiye imalat sanayii rekabet gücünün AB (15) ülkeleri ile karşılaştırmalı analizi:1989-2013
The comparative analysis of competition power of turkey manufacturing industry with EU(15) countries during Customs Union process: 1989-2013
- Tez No: 439793
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Customs Union, Turkey Manufacturing Industry, Competition Power, Balassa Index, Vollrath Index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET VE ANAHTAR KELİMELER EREM, Nurullah. Gümrük Birliği Sürecinde Türkiye İmalat Sanayii Rekabet Gücünün AB (15) Ülkeleri İle Karşılaştırmalı Analizi:1989-2013, Doktora Tezi, Malatya, 2015. Bu çalışmada, Gümrük Birliği sürecinde Türkiye imalat sanayii rekabet gücünün AB (15) ülkeleri ile 1989-2013 yılları arasını kapsayan dönemde karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Tez çalışması altı bölüm halinde çalışılmış, beşinci bölümde bu etkiler Gümrük Birliği sürecinde özellikle rekabet gücü bağlamında Birleşmiş Milletler Comtrade'den (2014) alınan veriler yardımıyla Balassa ve Vollrath Endeksleri kullanılarak Türkiye imalat sanayiinin rekabet gücü analiz edilmiştir. Tez çalışmasının birinci bölümünü oluşturan giriş bölümünde, araştırmanın önemi, amaç ve kapsamı, hedefleri, tezi, literatüre sağlayacağı katkılar, araştırma yönteminin tanıtılması ele alınmaktadır. İkinci bölümde, içerisinde gümrük birliğinin yer aldığı başlıca uluslar arası ekonomik entegrasyon hareketleri ile gümrük birliği teorisi incelenmektedir. Üçüncü bölümde Türkiye ile AB arasında GB'nin tarihçesi, kapsamı ve işleyişi ile GB'nin oluşum süreci anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde GB'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri iki ana başlık altında incelenmektedir. Birinci başlık altında GB'nin rekabet gücüne etkileri, ikinci başlık altında ise GB'nin genel olarak Türkiye ekonomisine etkilerini analiz eden çalışmalar özetlenmektedir. Beşinci bölümde Türkiye ile AB (15) ülkeleri arasında imalat sanayii ihracat ve ithalatlarının rekabet gücü 1989-2013 yılları arasında Balassa ve Vollrath Endeksleri yardımıyla karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Belirtilen endekslere göre yapılan hesaplamalar tablolara dönüştürülmüş, tablolarda yer alan katsayılar genel hatları ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Analiz sonucunda Gümrük Birliği sürecinde çalışılan dönem için Türkiye imalat sanayiinin AB (15) ülkeleri ile karşılaştırıldığında genel olarak rekabet gücünde artış olduğu sonucuna varılmıştır. Altıncı bölüm olan sonuç ve değerlendirme kısmında analiz ve yorumlar özetlenmekte, ayrıca Türkiye imalat sanayiinin gelecek yıllarda rekabet gücünün daha fazla güçlendirilebilmesi için politika önerilerinde bulunulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Gümrük Birliği, Türkiye İmalat Sanayii, Rekabet Gücü, Balassa Endeksi, Vollrath Endeksi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AND KEY WORDS EREM, Nurullah. The Comparative Analysis of Competition Power of Turkey Manufacturing Industry with EU(15) Countries during Customs Union Process: 1989-2013. Doctoral Dissertation, Malatya, 2015. In this study, the competition power of Turkey manufacturing industry with EU (15) countries during Customs Union process in the period of the years between 1989 and 2013 has been analyzed. This dissertation consisting of six main chapters, in the fifth chapter, in the context of competition power, the competition power of Turkey manufacturing industry during Customs Union has been scrutinized by using Balassa and Vollrath indexes by the help of data from UN Comtrade (2014). In the first chapter of the dissertation which is the introductory chapter, the significance of the subject of, the mission and comprehensiveness of, the objects of, the thesis of, the contributions to literature of research and the presentation of research method have been grasped. In the second chapter, primary international economic integration movements including customs union and the theory of customs union have been reviewed. In the third chapter, the history of, the scope of, the operation of, and the process of formation of Customs Union between Turkey and Europe have been focused. In the fourth chapter, CU's effects on Turkey economy have been studied under two main sections. CU's effects on competition power in the first section and CU's effects on Turkey economy in general in the latter have been summarized. In the fifth chapter, the competition power of Turkey manufacturing industry imports and exports between Turkey and EU (15) countries between 1989-2013 have been examined comparatively by the help of Balassa and Vollrath indexes. The calculations made by given indexes have been converted into charts and the parameters in the charts have been interpreted in a general perspective. As a result of the examine, comparing with EU (15) countries, it has been detected that there is an increase in the competition power of Turkey manufacturing industry under Customs Union in a general perspective. In the sixth chapter, conclusion and evaluation chapter, there has been a summary of analyses and interpretations, and additionally there have been political suggestions as to strengthen Turkey manufacturing industry even more in the next years.