Malatya ilindeki aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının iş doyumu, tükenmişlik ve anksiyete düzeyleri
Job satisfaction, burnout and anxiety levels of medical staff working in family health centers and community health centers in Malatya
- Tez No: 390751
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak Çalışanları, Anksiyete, İş Doyumu, Tükenmişlik, Primary Health Care Workers, Anxiety, Job Satisfaction, Burnout
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Malatya'da Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde (TSM) görev yapan sağlık çalışanlarının iş doyumu, tükenmişlik ve anksiyete düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. Malatya il merkezi ve ilçelerdeki ASM ve TSM'lerde görev yapan sağlık çalışanlarının tümüne ulaşılması hedeflenmiştir. Toplam 213 hekimin 186'sına, 281 ebe ve hemşirenin 232'sine ulaşılmıştır. Çalışmada, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Durumluk–Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma grubunun %66.7'si kadın, %87.1'i evlidir, %84.4' ünün çocuğu vardır, yaşları 21–60 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 36.6±6.3 yıl bulunmuştur. Araştırmaya katılanların %44.5'i hekimken, %55.5'i ebe ve hemşiredir. ASM çalışanlarının %61.6'sı, TSM çalışanlarının ise %64.0'ı genel olarak mesleklerinden memnun olduklarını ifade etmişlerdir. ASM çalışanlarının %46.9'u gelirini,“iyi”, %9.4'ü“kötü”olarak algılarken, TSM'de çalışanların %41.0'ı gelirini“iyi”, %4.0'ı“kötü”olarak algılamaktadırlar. Araştırma grubunun genel, içsel ve dışsal iş doyum puan ortancaları sırasıyla 3.35, 3.50 ve 3.12; Maslach Kişisel Başarı puan ortancası 23.00, Duygusal Tükenme puan ortancası 15.00 ve Duyarsızlaşma puan ortancası 3.00; Durumluk kaygı puanı ortancası 38.00, Sürekli kaygı puanı ortancası ise 42.00 bulunmuştur. Birinci basamak sağlık çalışanlarında iş doyumu, tükenmişlik ve kaygı puanları orta düzeydedir. Çalışanların, çalıştığı birimde görevlendirilme biçimi, ekonomik durum algısı ve çalıştığı birimden memnun olma durumu; iş doyumu, tükenmişlik ve anksiyete düzeylerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim was to determine job satisfaction, burnout and anxiety levels of medical staff working in Family Health Centers (FHC) and Community Health Centers (PHC) one in Malatya. It was also aimed to reach all themedical staff working in FHC and PHCs in in the province of Malatya and in its districts. Of 213 physicians, 186 and of 281 midwives and nurse, 232 were reached. In this study, we used Minnesota Job Satisfaction Scale, Maslach Burnout Scaleand Trait-State Anxiety Inventory. Female patients consist of 66.7% of research group, 87.1% of them is married and 84.4% had children. Their ages varied between 21 and 60, and the mean age was 36.6±6.3 years. Of those who attended the research, 44,5% were of those who attended the research were physicians and55.5% were midwives and nurses. Of those working in FHCs, 61.6% and in PHCs 64.0% stated that they were satisfied with their job, 46.9% of those working in FHC sperceived their salaries as“good”and 9.4% as“poor”, whereas 41.0% of those working in PHCs“good”and 4.0%“poor”. General internalan dexternaljob satisfaction score medians were 3.35, 3.50 and 3.12; Maslach Personal Success score median 23:00, Emotional Burnout Score median 15.00, Desensitization score median 3.00, anxiety score median 38.00, Trait anxiety score median 42.00, respectively. In primary health care staff, job satisfaction, burnout andanxiety scores were moderate. Job satisfaction, burnout and anxiety levels seem to be affected with the assigned manner of the medical staff, their economic perceptions and their satisfaction with the unit hey work at.