Farklı dezenfeksiyon yöntemlerinin rezin esaslı kanal dolgu patlarının adezyonu ve yüzey sertliği üzerine etkisi
The effect of different disinfection methods on adhesion and surface hardness of resin based root canal sealers
- Tez No: 390752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AFM, dezenfeksiyon, push-out, rezin esaslı pat, yüzey sertliği, Disinfection, resin based sealers, push-out, atomic force microscopy, surface hardness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın amacı farklı dezenfeksiyon sistemlerinin AH Plus ve EndoREZ kök kanal patlarının insan kök kanal dentinine adezyonu üzerine etkilerinin push-out test yöntemi ve sertliği üzerine etkisinin ise Atomic force microscopy (AFM) kullanılarak değerlendirilmesidir. Bu amaçla 120 adet tek köklü insan üst santral dişin kök kanalları temizlenip şekillendirildi. Numuneler Grup 1 (n=30): % 2.5'lik NaOCl, Grup 2 (n=30): FotoSan, , Grup 3 (n=30): Ozon ve Grup 4 (n=30): Distile su (kontrol grubu). Gruplardaki örneklerin yarısı AH Plus/ güta perka, yarısı ise EndoREZ/rezin kaplı güta perka kullanılarak tek kon yöntemiyle dolduruldu. Her alt grupta push-out uygulanacak 10 adet diş örneği push-out bağlanma dayanım testi, 5 adet diş örneği ise AFM için kullanıldı. Sonuçlar ANOVA ve Tukey post-hoc testleri kullanılarak istatiksel karşılaştırmaya tabi tutuldu. AH Plus en yüksek bağlanma dayanımını, NaOCl uygulamasında gösterirken, en düşük bağlanma dayanımını ise Ozon grubunda göstermiştir (NaOCl>Kontrol>FotoSan>Ozon) (p< 0.001). EndoREZ ise en yüksek bağlanma dayanımını NaOCl grubunda gösterirken, en düşük bağlanma dayanımını kontrol grubunda göstermiştir (NaOCl> FotoSan> Kontrol >Ozon). Yüzey sertlik değerlerinde sıralama AH Plus için Ozon>FotoSan> NaOCl> Kontrol iken; EndoREZ için Ozon> NaOCl> FotoSan> Kontrol (p< 0.001) şeklinde olmuştur . Ozon ve FotoSan'ın NaOCl'ye alternatif dezenfeksiyon sistemi olarak kullanımı, rezin esaslı patların adezyonu ve yüzey sertlik değerlerinde değişimlere neden olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of different disinfection procedures on surface hardness using Atomic Force Microscopy (AFM) and push-out bond strength of AH Plus and EndoREZ endodontic sealers to root canal dentin. One hundred-twenty extracted single-rooted human maxillary central teeth were preperated. Teeth were then randomly divided into three groups, according to the final disinfection regimen. Group 1 (n = 30): 2.5% sodium hypochlorite (NaOCl). Group 2 (n = 30): gaseous ozone. Group 3, control group (n = 30): 0.9% distillated water. Each group was then divided into two subgroups, according to obturation methods. Subgroup A: root canals were filled using gutta-percha and AH plus. Subgroup B: root canals were obturated with EndoREZ/resin coated cones. In all subgroups samples, n = 10 was used for push-out tests, n = 5 was used for surface hardness tests. After obturation, the bond strength of the test materials was measured using a push-out test. Atomic force microscopy (AFM) measurement was performed to analyze surface hardness of the sealers. Statistics were calculated using one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests. Among the disinfection protocols, the bond strength values were significantly different: NaOCl > FotoSan> Control > Ozone (p < .001) for AH Plus and NaOCl> FotoSan> Kontrol >Ozon for EndoREZ. AFM analysis showed that the surface hardness values were Ozone > NaOCl > FotoSan> Control for AH Plus; only the sequence of NaOCl and FotoSan changed for EndoREZ (p < .001). The use of ozone and FotoSan as an alternative final disinfection methods to NaOCl may alter the bond strength and surface hardness of resin-based sealers.