Sürrenal adenomlarda laparoskopik parsiyel adrenalektomi deneyimimiz
Our experience on laparoscopic partial adrenalectomy for surrenal adenoma
- Tez No: 390867
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ, DOÇ. DR. FAHRİ YETİŞİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Parsiyel Adrenalektomi, Korteks Koruyucu Adrenalektomi, Adrenal Yetmezlik
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Fonksiyonel ve dört cm üzerindeki adrenal kitlelerde cerrahi tedavi ilk seçenektir. Günümüzde adrenal operasyonlar için laparoskopi altın standart halinde uygulanmaktadır. Kitlenin türü ne olursa olsun geçmiş yıllarda total adrenalektomi uygulanmaktaydı. Fakat bilateral tutulumu olan feokrosmasitoma gibi olgular nedeniyle parsiyel adrenalektomi gündeme gelmiş ve ilk bu hastalarda uygulanmıştır. Günümüzde bilateral olgularda parsiyel adrenalektomi rutin olarak uygulanmakta iken tek taraflı benign lezyonlarda da uygulanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bizde bu çalışmada laparoskopik total ve parsiyel adrenalektomi yapmış olduğumuz olguları kısa dönem sonuçlarını sunmayı amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-Aralık 2014 tarihleri arasında adrenal kitle nedenli opere edilen hastalar retrospektif olarak taranmıştır. 33 hastanın ameliyat edildiği görülmüştür. 3 hasta dışlanma kriterleri nedeniyle çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalara hangi tanı ile hangi ameliyatın yapıldığı dosya kayıtlarından öğrenildi. Hastalar kontrole çağırılarak adrenal yetmezlik gelişip gelişmediği ve steroid replasman tedavisi alıp almadıkları sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 30 hastanın 19'u total adrenalektomi yapıldığı, 11'I parsiyel adrenalektomi yapıldığı görüldü. Total adrenalektomilerinin hepsi unilateral iken parsiyel yapılan ameliyatların 7'si unilateral parsiyel 4'ü bilateral parsiyel adrenalektomi yapılmış olduğu görüldü. Total adrenalektomi yapılan hastaların postoperatif dönemde 3'ünde adrenal yetmezlik gelişirken unilateral parsiyel ve bilateral parsiyel adrenalektomi yapılan hasta gruplarınında birer hastada adrenal yetmezlik geliştiği görüldü. Sonuçlar: Parsiyel adrenalektomi bilateral olgularda %75 oranında adrenal yetmezlikten korumuştur. Tek taraflı lezyonlarda da nüks, yetmezlik ve peroperatif komplikasyonlar açısından parsiyel ile total arasında fark yoktur. LPA öğrenme eğrisi tamamlandıktan sonra güvenle uygulanabilir. Bilateral adrenalektomi yapılan hastaların çoğunu yetmezlikten korur. Tek taraflı lezyonlarda uygulaması kolay ve hastaya bir zarar vermediği gibi mühtemel faydaları olaçağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: For adrenal lesions which are functional and bigger than four centimetres, the optional therapy is surgery. Laparoscopic surgery became gold standard therapy for adrenal lesions. In the past, total adrenalectomy was performed for any adrenal lesions without any exception; however, bilateral involvement of tumors like pheochromacytoma causes trouble and forced surgeons to try partial adrenalectomy. Recently, partial adrenalectomy is routine surgical procedure for bilateral lesions and also becoming common for unilateral lesions. We aimed to present short term results for patients who undergoes laparoscopic total or partial adrenalectomy. Methods: We collect data retrospectively for 33 patients who were operated in our clinic for adrenal mass between January 2010 and December 2014. 3 patients were excluded from study. All data were gained from personal patient medical records. Follow- up records were noted with one by one interviews by questioning steroid usage and symptoms of adrenal insufficiency. Findings: Patients were divided into two groups as total adrenalectomy group with 19 patients and partial adrenalectomy group with 11 patients. All patients who underwent total adrenalectomy have unilateral lesions, while 4 for 11 partial adrenalectomy patients have bilateral adrenal masses. Adrenal insufficiency developed in 3 patients for total adrenallectomy , 1 patient for unilateral partial adrenalectomy and 1 patient for bilateral partial adrenalectomy. Results- Discussion: Partial adrenalectomy appears to be protective for adrenal insufficiency for bilateral cases with a ratio of 75%. there were no significant difference between total or partial unilateral adrenalectomy group, considering postoperative complications, recurrance rates and insufficiency. As a result, laparoscopic partial adrenalectomy has similar results with less morbidity for unilateral lesions and an alternative method with less adrenal insufficiency for bilateral lesions. Laparoscopic partial adrenalectomy could be performed safely after learning period was completed and should be considered for adrenal surgeries.