50 yaş üstü epilieptik hastalarda nöbetleri tetikleyen faktörler
Faktors that trigger in epileptic patients over 50 years old
  1. Tez No: 390927
  2. Yazar: SERKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM TOĞROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Seizure precipitants, Stress, Sleeplessness, Missing the dose of the medication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada 50 yaş üstü epileptik hastalarda nöbetleri tetikleyen faktörler araştırılmış ve yaş, cinsiyet, nöbet tipi ile etyolojik gruplarda sıklığı incelenmiştir. Bu amaçla epilepsi tanısı ile çalışmanın yapıldığı nöroloji polikliniklere başvuran 387 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar kadın/erkek, jeneralize nöbet/parsiyel nöbet, 50-65 yaş/65 yaş üstü grup, ve nöbetleri 50 yaşından önce başlayanlar/sonra başlayanlar, etyolojik nedenlere ve kullandıkları ilaçlar açısından gruplara ayrılmış olup nöbet tetikleyiciler açısından değerlendirilmiştir Tüm hasta gruplarında en sık tetikleyici faktör stres (%37), uykusuzluk (%27) ve ilaç dozunu almayı unutma (%20) bulunmuştur. Hastalarımızın %31?i karbamazepin, %21?i levetiresetam ve %19?i valproik asit kullanmaktadır. Etyolojik neden olarak en sık idiyopatik (%39), SVO (%24) ve demans (%15) tespit edilmiştir. 50-65 yaş arası grupta stres, yorgunluk, uyanma ve uyku; nöbetleri 50 yaş öncesi başlayan grupta stres, doz atlama ve alkol; kadınlarda uykusuzluk; jeneralize nöbeti olanlarda alkol ve uyku; karbamazepin ve levetiresetam kullanan grupta yorgunluk; idiyopatik grupta alkol ve postroke epilepsi grununda yorgunluk diğer kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı nöbet tetikleyiciler olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak değerlendirme yapıldığında hastalarımızın %68?i en az bir nöbet tetikleyicisinden yakınmakta olup en sık nöbet tetikleyici olarak stres, uykusuzluk ve doz atlama tespit edilmiştir. Çalışma gruplarımızdan nöbetleri 50 yaş öncesi başlayan ve 50-65 yaş arası grupların diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı şeklide nöbet tetikleyicilerden etkilendiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nöbet tetikleyici faktörler, stres, uykusuzluk, doz atlama
Özet (Çeviri)
In this study the factors that trigger the seizures in epileptic patients over the age of 50 was investigated and the frequency of seizures was analyzed regarding different age, gender, type of seizure and etiological groups. For this purpose, 387 patients were included in the study who were admitted to neurology outpatient clinic with the diagnosis of epilepsy. The patients are divided into groups based on those characteristics: male / female, generalized seizure / partial seizure, age between 50 and 65 / age over 65, first seizure before the age of 50 / first seizure after the age of 50, etiological factors and the medications used and they were evaluated in terms of seizure triggers. The most common precipitating factor in all groups were found as stress (37%), sleeplessness (27%) and forgetting to take the medication (20%). 31% of the patients were on Carbamazepine, 21% were on Levetiracetam and 19% were on Valproic Asid. The most common etiological causes were identified as idiopathic (39%), poststroke(24%) and dementia (15%). Regarding the triggering factor, some statistically significant differences were found between the following groups and control groups; the group with patients between the age 50 and 65: stress, fatigue, waking and sleeping; the group with the first seizure before the age of 50: stress, missing the dose of medication and drinking alcohol; the group with female patients: sleeplessness; the group with the generalized seizures: alcohol and sleep; the group with patients who are on Carbamazepine and Levetiracetam: fatigue; the group with idiopathic etiology: alcohol and the group with seizures after a stroke: fatigue. In conclusion 68% of our patients complained about at least one seizure precipitant and the most common precipitants were stress, sleeplessness and missing dose of medication. In this study, age between 50 and 65 group and first seizure before the age of 50 group are more affected by triggers.