Miyokard perfüzyon sintigrafisi iskemi açısından şüpheli olgularda, adenozin stres miyokardial bilgisayarlı tomografi perfüzyon inceleme
Adenosine stress myocardial computerized tomography perfusion imaging in patients who has suspicious ischemia in myocardial perfusion scintigraphy
  1. Tez No: 390937
  2. Yazar: SERKAN ARIBAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi perfüzyon, miyokard perfüzyon sintigrafisi, koroner arter, Computerized Tomography Perfusion, myocard perfusion scintigraphy, coronary artery
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Koroner Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi (BTA) inceleme, koroner arter hastalığının saptanması ve dışlanmasında yüksek tanısal doğruluğa, duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Bununla birlikte mevcut koroner darlığın fonksiyonel olarak öneminin ortaya konulması, olguların tedavi ve takip programlarının düzenlenmesi ile uzun dönem prognozlarının tahmini açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla mevcut darlığın anatomik derecesinin yanında fonksiyonel önemininde anlaşılabilmesi için BT perfüzyon inceleme kullanılabilir. Bu çalışmadaki amacımız miyokard perfüzyon sintigrafi (MPS) sonucu iskemi açısından şüpheli pozitif olgularda olası koroner arter hastalığının ve miyokardial perfüzyona olan etkisinin ortaya konulması ve bu bağlamda MPS ile adenozin stres miyokardial perfüzyon görüntülemeyi sonuçlar üzerinden karşılaştırmaktır. Çalışmamız, Aralık 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Radyoloji Servisi?ne başvuran stres miyokardial BTP tetkiki istenilen 20 vakanın dahil edildiği prospektif bir çalışmadır. Olgulara hipertansiyon, diyabet, aile hikayesi gibi değişkenleri sorgulandı. Koroner BTA ve istirahat perfüzyon inceleme ile adenozin stres perfüzyon inceleme tetkikleri yapıldı. MPS sonuçları ile BT perfüzyon sonuçları, koroner BTA sonuçları üzerinden karşılaştırıldı. Çalışmamızda MPS sonucu şüpheli pozitif olan olguların % 40? ında adenozin stres miyokardial BTP inceleme ile gerçek perfüzyon defekti saptadık. Stres BTP incelemede saptanan perfüzyon defekti ile kolesterol yüksekliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. MPS tetkikinde şüpheli iskemi bulunan segmentler vakaların % 60? ında koroner BTA tetkikinde darlık bulunan koroner arter trasesi ile uyumlu iken, % 40? ında uyumsuzdu. Buna karşılık miyokardial BTP incelemede perfüzyon defekti izlenen olguların tümüne eşlik eden en az bir koroner arter patolojisi yada darlığı mevcuttu. Çoklu damar tutulumu ile perfüzyon defekti oluşumu arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmadı. Koroner arter darlık ciddiyeti ile perfüzyon defekti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki mevcutken darlık ciddiyeti ile perfüzyon defekti ciddiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç olarak MPS şüpheli olgularda doğrulama amaçlı invaziv bir işlem olan kateter anjiografi yerine stres miyokardial BTP inceleme tekniğinin kullanılmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Coronary computerized tomography angiography (CTA) has a high diagnostic accuracy, sensitivity and specifity in detection and the exclusion of coronary artery disease. However, it is very important to present the functional significance of the stenosis because of the estimating long term prognosis, and arranging the follow and the treatment. For this purpose, computerized tomography perfusion (CTP) imaging can be used to present the functional significance of the plaque. The aim of this study is to detect the propable coronary artery disease, to understand its potential effect to the myocardial perfusion and to compare the results of myocardial perfusion scintigrahy (MPS) and the adenosine stress myocardial CTP by means of this condition. Our study is a prospective one with 20 patients, who was admitted to GATA Haydarpasa Teaching Hospital Radiology Service, included in between the December 2012 and the May 2013. We asked the hypertension, diabetes , family history etc? to the patients and documented the datas. The patients were underwent the coronary CTA with rest perfusion imaging and the adenosine stress CTP imaging The results of MPS and the CTP were compared by means of the coronary CTA. We detected true perfusion abnormality during adenosine stress CTP imaging in the 40 percentage of the patients whose MPS results were suspicious for the ischemia . There was a statistically significant relationship between the perfusion deficit during stress and the high levels of cholesterol. The segments suspicious for the ischemia in MPS were appropriate with the coronary artery route in sixty percentage of the patients and were inappropriate forty percentage of the patients. Whereas, there was at least one coronary artery stenosis or pathology accompanying to the all stress phase perfusion deficit. There was not a statistically significant relationship between the presence of the perfusion deficit during stress CTP and the multi vessel disease. While there was a statistically significant relationship between the severity of the coronary artery stenosis and the perfusion deficit, there was no statistically significant relationship between the severity of either perfusion deficit or coronary artery stenosis. In conclusion; it would be a better way to use stress CTP imaging to verify the condition in the patient whose MPS results were suspicious for the ischemia, instead of catheter angiography which is invasive.