Tedaviye dirençli majör depresyonda elektrokonvülzif terapinin serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör ve sinir büyüme faktörü üzerine etkisi
Effects of electroconvulsive therapy on serum brain-derived neural factor and nerve growth factor in treatment resistant major depression
  1. Tez No: 391042
  2. Yazar: ALİ EMRAH BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Majör Depresyon, EKT, BDNF, NGF, Major Depression, ECT, BDNF, NGF
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör (BDNF) ve Sinir Büyüme Faktörü (NGF), nöroplastisitede rol oynadığı bilinen iki önemli nörotrofik faktördür. Majör depresyon dahil birçok nöropsikiyatrik hastalığın patogenezinde nörotrofik faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir. Majör depresyonda, serum nörotrofik faktör düzeylerinin sağlıklı kontrollere oranla düşük olduğu ve tedavi ile artış gösterdiği önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada tedaviye dirençli majör depresyon hastalarında, serum BDNF ve NGF düzeylerinin EKT tedavisi ile değişiminin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmayı 30 tedaviye dirençli majör depresyon hastası tamamlamıştır. Hasta grubunun verileri sosyodemografik açıdan benzer özelliklere sahip 30 sağlıklı bireyin verileri ile karşılaştırılmıştır. Hastaların tedavi öncesi, klinik yanıt oluştuğunda ve tedavi bitiminde serum BDNF ve NGF düzeyleri ölçülmüştür. Hastalığın şiddeti 17 maddelik HAM-D ölçeği ile değerlendirilmiştir. Veri analizi SPSS versiyon 15.00 kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada, majör depresyon hastalarının bazal serum BDNF ve NGF düzeyleri kontrol grubuna oranla düşük bulunmuştur (p0.05). Majör depresyon etyopatogenezinde, başta BDNF olmak üzere nörotrofik faktörlerin rolünün olabileceği değerlendirilmiştir. Gelecekte, nörotrofik faktörlerin nöroendokrinolojik ve genetik süreçlerle ilişkisini araştırmaya yönelik yapılacak çalışmaların, başta majör depresyon olmak üzere ruhsal bozuklukların psikobiyolojisini anlamaya ve tedavilerine önemli katkılarda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and Nerve Growth Factor (NGF), two important neurotrophic factors that are known to play a role in neuroplasticity. Neurotrophic factors are thought to play a role of in the pathogenesis of several neuropsychiatric diseases including major depression. Major depression with low serum levels of neurotrophic factors compared to healthy controls and increased with treatment have shown in previous studies. In this study, was aimed to investigate the change on serum levels of BDNF and NGF levels with ECT treatment in patients with treatment-resistant major depression. 30 patients with treatment-resistant major depression completed the study. Data of the patients were compared with 30 healthy subjects data who had similar sociodemographic characteristics. Serum BDNF and NGF levels of the patients were measured before treatment, when clinical response occured and at the end of treatment. Severity of the disease was assessed by the 17-item HAM-D scale. Data analysis was performed using SPSS version 15:00. In the study, baseline serum BDNF and NGF levels in patients with major depression were lower than the control group (p0.05). It is eveluated to be the role of neurotrophic factors particularly including BDNF in the etiopathogenesis of major depression. In the future, the studies to be conducted to investigate the relationship between neurotrophic factors with neuroendocrine and genetic processes are thought to make an important contribution to understand the psychobiology and treatment of mental disorders especially including major depression.