Yöneticilerin liderlik tarzlarının çalışanın iş tatminine etkisi ve Kocaeli Sanayi Bölgesinde bir uygulama
The effect of administrators leadership styles on employee' job satisfaction and a survey in Kocaeli Industrial Zone
- Tez No: 391349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTALMIŞ EMRE CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzı, Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, İş Tatmini, Leadership, Leadership Style, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Job Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, çalışanların yöneticileri hakkındaki liderlik algıları ve işlerinden duydukları tatmin düzeyini incelemek, yöneticilerin liderlik tarzlarının çalışanların iş tatminleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Ayrıca çalışanların demografik özellikleri açısından yöneticilerine ilişkin algıladıkları liderlik tarzı ve iş tatmin düzeylerindeki farklılaşmaları incelemek de amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda; kişisel bilgi formu, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeği'nden oluşan anket formu; 2014 yılı Ağustos ayı içerisinde Kocaeli ili Dilovası ilçesinde bulunan organize sanayi bölgesinde çalışan 300 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Yöneticilerin liderlik tarzları ve çalışanların iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile, yöneticilerin liderlik tarzlarının, çalışanların iş tatmin düzeyleri üzerindeki etkileri ise regresyon analizi ile incelenmiştir. Demografik özellikler açısından yöneticilerine ilişkin algıladıkları liderlik tarzı ve iş tatmin düzeylerindeki farklılaşmalar ise t testi, tek yönlü Anova ve Tukey testleri ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların yöneticilerine ilişkin orta düzeyde bir liderlik algısına sahip oldukları ve işlerinden de orta düzeyde tatmin sağladıkları belirlenmiştir. Yöneticilerin liderlik tarzları ile iş tatminleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Yöneticilerin liderlik düzeyleri arttıkça çalışanların işlerinden duydukları tatmin düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is related to the perceived leadership styles of managers and employees to examine the level of satisfaction they need from their work, managers' leadership styles, to determine their impact on job satisfaction of employees. In addition, the leadership of the managers perceive about the demographic characteristics of employees also intended to examine the variations in style and job satisfaction. For this purpose; personal information form, scale and multifactor leadership questionnaire consisting of minnosot the job satisfaction scale; was implemented to 300 people working in the Kocaeli – Dilovası Organized Industrial Zone in August 2014. Analysis of the data obtained from the survey was performed with SPSS 21.0 statistical software package on computer. The relationship between leadership style and job satisfaction of employees of the Manager; correlation analysis, managers impact on job satisfaction of employees of leadership style were determined by regression analysis. Employee's demographic differences cause variations in the perceived leadership style and job satisfaction level related to the manager was examined by t test, one-way ANOVA and Tukey tests. As a result, they have moderate leadership perceptions of managers and employees have also been concluded that they were satisfied with their jobs at medium level. There is a significant relationship between job satisfaction and leadership style of managers. Employee's job satisfaction level became higher when the managers' leadership quality increases.