Bütünleşik pazarlama iletişimi reklam paradigması ve göstergebilimsel analizi
Integrated marketing communication advertisement paradigm and semiological analysis
  1. Tez No: 391430
  2. Yazar: BEGÜMHAN ERZOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşik pazarlama iletişimi, reklam, göstergebilimsel yöntem, Halkbank, Akbank, Integrated marketing communication, advertising, semiological method, Halkbank, Akbank
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Pazarlama iletişimi, pazarlamanın tutundurma ile ilgili olan bölümüdür. Pazarlama iletişimi, üretici ile tüketici arasındaki ilişkiyi sağlayan köprüdür. Pazarlama iletişimi başlığı altında; reklam, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama, kişisel satış, satış noktası reklamcılığı gibi konular bulunmaktadır. Pazarlama iletişimi sayılan bu yöntemlerin bütünsel birlikteliği ile gerçekleştirilmektedir ve bu yaklaşımın adı da bütünleşik pazarlama iletişimidir. Pazarlama iletişiminin ana amacı hedeflenen kitlede, duygu, tutum ya da davranış değişiklikleri yaratmak ve istenen hedefin gerçekleşmesini bu yolla sağlamaktır. Pazarlama iletişiminin bir parçası olarak reklam, göze görünürlüğü en yüksek olan yöntemdir. Reklam, bir mal, hizmet ya da fikrin kitle iletişim kanalları yardımıyla tüketiciye tanıtılması, tüketicide beğeni ve istek oluşmasını sağlaması gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Reklamın yarattığı etki ne kadar değerli olursa, sunulan ürünün kazanacağı imaj ve satın alınabilirlik değeri o kadar artacaktır. Bu nedenle reklam planlama aşamasından yayım aşamasına kadar dikkatli bir şekilde yaratılması gereken bir iletişim yöntemidir. Göstergebilim, anlamın oluşumu, anlamın yaratılması ve anlamlandırma gibi konuları temel olarak inceleyen bilim dalıdır ve göstergelerin hangi anlamı işaret ettiğini çözümlemeye dönük incelemeleri içine almaktadır. Bu açıdan reklamcılık bir anlam üretme alanıdır ve her zaman bir mesaj verme kaygısı taşımaktadır. Göstergebilim teknikleriyle reklam öğelerinin çözülmesi ve oluşturduğu anlamın ortaya konması söz konusu olabilecektir. Bu çalışmada iki reklam kampanyası karşılaştırmalı olarak göstergebilimsel yöntemden yararlanılarak çözümlenecektir.
Özet (Çeviri)
The promotion of marketing is essentially enabled through the use of marketing communication. It is the main tool bridging the gap between suppliers and consumers. Advertising, customer relations, direct marketing, and personal sales are all encompassed within marketing communication. These various methods of marketing communication together form an integrated marketing communication system. The main goal of marketing communication is to create an emotional response or to change a perception or attitude of the target consumer audience. Advertising is the most effective form of marketing communication due to its ability to reach a wider audience. It is able to promote a product, service or an idea through use of various media channels in order to create appreciation and demand in its target audience. The ability of the advertisement to affect its audience directly correlates to the strength of the image created for the subject matter as well as its demand in the market place. Therefore it is imperative that the entire procedure, from the planning process to the unveiling of the advertisement campaign be conducted with extreme care and diligence. Semiology, is the study of signs; and encompasses analysis of the creation, meaning and relation of semiotics. Taking this into account, advertising and media campaigns promote a message to its intended audience by using semiotics to bring the intended ideas to the forefront. This study will analyse the use of semiologoy in two advertising campaigns.