Mekan ve iktidar ilişkisi bağlamında 'Makam odaları'
'Executive offices' in the context of space and power relations
  1. Tez No: 391709
  2. Yazar: ATAHAN YERSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE ÇAMDERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Administration, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, iktidar, kamu, özel alan, kamusal alan, makam odası, Space, power, leadership, private space, public space, executive office
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada makam odalarındaki iktidar örüntüsü incelenmektedir. Bu çerçevede öncelikle mekan ve iktidar ilişkisi ele alınarak, bu bütünsel ilişkinin bir parçası olarak makam odalarında üretilen iktidar tartışmaya açılmaktadır. Çalışmada ele alınan konu, esas olarak, gündelik yaşamda herkesin yolunun düştüğü bu mekanlar ile insanların ilişkisi üzerine fikir yürütmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında makam odalarının fotoğraf üzerinden bir okuması yapılırken; bu mekanlara içsel veya özgü olan nesnelerin (koltuk, masa, plaket vs.) sahip olduğu yananlamlara odaklanılmaktadır. Bu açıdan kamu-özel ayrımı göz önüne alınarak, makam odalarındaki nesneler dizgesinin yol açtığı hiyerarşik ayrım ile buna bağlı olarak beliren iletişim ve demokrasi imkanları değerlendirilmektedir. Çalışma, makam odalarındaki eşyalar üzerinden üretilen bir iktidar olduğunu ve makam odalarının iletişim ve demokrasiye kapalı iktidar mekanları olduğunu söylemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between power dynamics within the executive offices in relation to the environmental factors and decor within these offices. In this context, we aim to open the space and power relationship into discussion. We propose to dissect the components of everyday interactions between people and such locations. Still pictures of the executive offices have been obtained and analised. Analysis focused on subjective, subcontextual meanings of personal furniture and organisation of items in an office setting (such as arm chairs, tables, trophies). Civic-Private sector differences have been included in the analysis to evaluate how the orientation and placement of items affects communication and democratic interaction. Results show that there is a certain power assertion through the items used in executive offices and such placement causes exectuive offices to be devoid of democratic interaction and commonly seen as a barrier to two-way communication.