Üzüntüyü yenmenin çareleri -Kindî merkezli bir inceleme-
On the methods of how to dispel sadness –An investigation centred Kindî
  1. Tez No: 391723
  2. Yazar: ELİF AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Kindî, Üzüntü, Mutluluk, Nefis, Beden, Philosophy, Kindî, Sadness, Happiness, Soul, Body
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsanoğlunun varoluşsal sorunlarından birisi mutluluğun elde edilmesidir. Bu da kişinin ruhsal durumunu kontrol edebilmesine bağlıdır. Bu noktada en önemli hususlardan birisi de üzüntüden kurtulmaktır. Tezimizde Üzüntüyü Yenmenin Çarelerini ilk İslam filozofu olarak da nitelenen Kindî'nin bu isimli risalesini merkeze alarak değerlendireceğiz. Giriş kısmında Kindî'nin hayatı, eserleri ve ilmi şahsiyeti incelenecektir. Tezin ilk bölümünde kavramsal temellendirme üzerinde durulmuştur. Kavramların değerlendirilmesi sonrası, ikinci bölümde nefis kavramı ve Kindî'nin felsefesindeki yeri müzakere edilmiştir. Tezin son bölümünde, üzüntüyü yenme konusunda nefsin mahiyeti ve nefis-beden ilişkisini değerlendirdik. Bu, bu konuda filozofun varlık tasavvurunun da göz önünde bulundurulmasını gerektirmektedir. Bu nedenle biz de öncelikle Kindî'nin varlık tasavvurunda insanın rolü ve önemine değindikten sonra, nefs kavramı ve bedenle olan ilişkisini müzakere edeceğiz. Burada bedenin engellerinden kurtularak kamil/olgun insan olma önerilmektedir. Kamil insan kavramının üzüntü ve mutluluk ile olan ilişkisi değerlendirilirken bunun nasıl gerçekleştirileceği de müzakere edilecektir. Üzüntü ve mutluluğun İslam felsefe geleneğinde ne anlama geldiği ortaya konularak, bunun elde edilmesinde önerilen yaklaşımlar müzakereye açılacaktır. Kindî tarafından ifade edilen üzüntüyle ilgili çözüm önerilerinin gittikçe yalnızlaşan ve problemlerini halletmekte zorlanan günümüz insanı için ne anlama geldiği ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the mankind's existential problems is to obtain happiness, and this depends on the controlling of the mental condition of person. One of the most important issues at this point is to get rid of the sadness. We will commentate The Methods of How to Dispel Sadness thereby focusing the same named work of al-Kindî -who is considered as the first Islamic philosopher- in our thesis. al-Kindî's life, works and scientific personality will be examined in the introduction part. The first section of the thesis focuses on the conceptual grounding. After the evaluation of the concepts, the notion“nafs/soul”and its place in Kindî's philosophy have been discussed in the second section. This requires an examination of the philosopher's imagine of the existence. Afterward, we will discuss the concept nafs/soul and its relationship with body. Being a mature human by getting rid of the barriers of the body is recommended here. While evaluating the concept 'mature human''s association with sadness and happiness, we will also discuss that how it can be actualize. By putting forward the meanings of sadness and happiness in Islamic philosophy, the suggested approaches on achieving this will be negotiated. We will try to put forward what the suggested solutions by al-Kindî about sadness mean for the modern/contemporary human that increasingly allieanated and have difficulties about handling their problems.