İş Kanunu' nun 25. maddesine göre işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
According to Article 25 of labour code; immediate reccission right of employer with a rightful reason
  1. Tez No: 391746
  2. Yazar: ÇİĞDEM MENEMENLİ GENİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN CANİKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Derhal fesih hakkı, haklı neden, dürüstlük kuralı, Immediate rescission right, rightful reason, good faith
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İşçinin korunmaya en çok ihtiyaç duyduğu an; iş sözleşmesinin sona erme anıdır. Zira sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte işçi; işini, dolayısıyla da kendisi ve bazen de ailesi için tek geçim kaynağı olarak nitelendirilen ücretini kaybetmektedir. Bu noktada, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshi daha da önem kazanmaktadır. Çünkü iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle feshedilen işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu bile olmazken çoğu durumda kıdem tazminatı hakkı da doğmamaktadır. Haklı nedenle fesih; taraflardan biri için dürüstlük kuralı gereği sözleşme ilişkisine devamın beklenilemez olduğu durumlarda sözleşmenin sona erdirilmesini sağlamaktadır. Fakat haklı nedenle fesih hakkının kullanılabilmesi için herhangi bir nedenin varlığı yeterli olmamaktadır. Bu bağlamda, haklı neden haklı nedenle feshin hukuki şartını oluşturmaktadır. Kısaca belirtmiş olduğumuz bu nedenlerden ötürü, bu çalışmamızda 4857 sayılı İş Kanunu' nun 25. maddesi çerçevesinde ve Yargıtay Kararları ışığında işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The termination of the employment contract is the moment when the employee needs the protection the most, because the termination of the employment contract makes him lose his work and his salary which forms the only mean of income for him and sometimes for his family. On this point, the rightful termination of the employment contract by the employer has a particular importance. Indeed, the worker whose employment contract is terminated for just cause by the employer has not the right of neither notice pay at all, nor severance pay in the majority of the cases. The termination for just cause supposes that the duration of the employment contract until the expiry of the definite period or of term of notice can not reasonably be required according to the rules in good faith. However, an ordinary cause is not enough so that the rescission right with a righful reason can be used. In this context, the presence of the just cause forms the basic condition of the rescission right with a righful reason. On the basis of these below-mentioned points, the conditions of immediate rescission right of employer with a rightful reason according to article 25 of Labour Code no 4857 and Supreme Court desicions were examined in this study.