Tıbbi atıkların yönetimi; Isparta ili örneği
Medical waste management; example of Isparta
- Tez No: 391907
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT SEVİNDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, bertaraf, Isparta, sterilizasyon, tıbbi atık, Waste management, disposal, Isparta, sterilization, medical waste
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tıbbi Atıkların Yönetimi; Isparta İli Örneği isimli tez çalışmasında, Isparta'da bulunan tıbbi atık tesisinin atık yönetim planının Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliği (TAKY)'ne göre uygun olarak bertarafı incelenmiştir. Bu işlemlerin uygulandığı tesiste bulunan makinelerin ve kullanılan teknik ekipmanların detaylı işleyiş mekanizmasına yer verilmiştir. Bu çalışma kapsamında Isparta ilinde bulunan tıbbi atık miktarının belirlenmesi ve bu atıkların yönetimi (tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı), daha önceden yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, Türkiye'nin ve Isparta'nın nüfus artışına göre sağlık kuruluşlarının personel ve yatak sayılarının değişmesi sonucunda kişi başına düşen yatak ve hekim sayısı tespit edilmiştir. Isparta için ortalama yıllık tıbbi atık miktarı en fazla olan11700 kg/yıl ile Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (SDUTF), 7000 kg/yıl ile Isparta Devlet Hastanesi (IDH), 1800 kg/yıl ile Gülkent Devlet Hastanesi (GDH) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca buna ek olarak yapılan araştırmalar sonucunda en uygun yöntem olarak buharla sterilizasyon sonrasında düzenli depolama işlemi olduğu kanaatine varılmış olmakla birlikte elde edilen veriler değerlendirilerek en uygun çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışmada elde edilen sonuçların ve tesisin etkinliğinin TAKY'e göre uygun olduğu sonucuna varılarak Isparta Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin örnek bir uyguluma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Medical Waste Management; Example of Isparta thesis is titled, medical waste management plan is performed to dispose in accordance of Medical Waste Control Regulating in Isparta. Implementation of these procedures and techniques used in the facility equipment of the machines has been given to the detailed functioning mechanisms. In this study medical waste determination found of the amount and waste management (medical waste collection, transportation and disposal) in Isparta. Previously studies have been identified Turkey and Isparta's population growth according to the health care provider personel and the number of beds due to change in per capita falling number of beds and physicians evaluating. In Isparta identified for the average annual amount of medical waste most of which 11700 kg / year Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital (SDUTF), 7000 kg / year Isparta State Hospital (IDH), 1800 kg / year with the Gülkent State Hospital (GDH). Also as a result of research conducted the most appropriate method is steam sterilization process after the landfill although it is concluded that the data obtained by evaluating the most appropriate solutions have been proposed. The results is obtained according to TAKY in this study and the effectiveness of the Isparta medical waste facility and is concluded to be suitable example of sterilization.