Havuzlu heyelanının (Yusufeli, Artvin) mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
Engineering geological investigation of Havuzlu landslide (Yusufeli, Artvin)
  1. Tez No: 392300
  2. Yazar: KÜBRA TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, Göl, Heyelan, Jeoteknik, Havuzlu, Dam, Lake, Landslide, Geotechnics, Havuzlu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma kapsamında, Artvin barajının (Yusufeli-Artvin) su tutmasıyla topuk kısmı gölalanı içerisinde kalacak olan paleo-heyelan malzemenin stabilitesi araştırılmıştır. Çalışmada, derinlikleri 40-120 metre arasında değişen 22 adet sondaj kuyusu açılmış, 11 profilde elektrik rezistivite ve multi-elektrod çalışmaları yapılmıştır. 4 kuyuda 126 adet presiyometre deneyi uygulanmış ve yeraltı suyu gözlemi için 2 adet rasat kuyusu tesis edilmiştir. Çalışmada Janbu yöntemi uygulanarak suyun işletme seviyesinde ve deprem yer ivmesinin 0.25g olması durumunda dairesel-düzlemsel kayma analizleri yapılmış, 0.5-1.5 güvenlik sayısına sahip olası kayma yüzeylerinin 840 metreden aşağı kotlarda olduğu anlaşılmıştır. Analizlerle kaymanın gerileyen şekilde devam edeceği tespit edilmiş, gerileyen kaymalar sonucunda olası heyelan sınırının 640 m kotuna ulaştığı görülmüştür. Tekrarlayan her kayma sonucunda gelişecek yeni kaymada, kayan malzemenin boyutları ve hacmi azalmıştır. Bu durum baraj inşası sonucunda rezervuar suyunun işletme kotuna ulaşması durumunda tüm heyelan malzemesinin etkileneceği bir yenilmenin olmayacağı, daha küçük boyutlarda ve gerileyen nitelikte tekrarlı kütle hareketi riskinin olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, stability of the paleo-landslide material, the toe section of which will remain within the lake area due to the Artvin dam (Yusufeli-Artvin) retaining water, has been investigated. During the study, 22 boreholes, the depths of which vary between 40-120 meters, were drilled and electrical resistivity and multi-electrode studies were performed on 11 profiles. 126 pressure-meter tests were applied in 4 wells and 2 observation wells were established for observation of underground water. Janbu method were applied and circular-planar sliding analysis were performed at an operational level of water and in case of 0.25g earthquake ground acceleration, it was understood that possible sliding surfaces with 0.5-1.5 security numbers had levels below 840 meters in the study. With the analysis, it has been determined that sliding will continue in a retrogressive manner; it was observed that possible limit of the landslide reached 640 m level as a result of the retrogressive sliding. With the new sliding to occur as a result of each recurring sliding, size and volume of the sliding material were reduced. This suggests the result that a failure, which will affect the entire landslide material will not occur in case the reservoir water reaches the operational level as a result of the dam construction, and that there is a risk for a repeated retrogressive mass movement with smaller dimensions.