Pirol, EDOT kopolimerlerinin elektrosentezi ve karakterizasyonları ile süperkapasitör uygulamaları
Electrosynthesis and characterizations of a copolymer based on pyrrole and 3,4-ethylenedioxythiophene and its supercapacitor applications
  1. Tez No: 392414
  2. Yazar: İLKER EKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperkapasitör, Nanokompozit, İletken Polimer, Camsı karbon elektrot, Elektrokimyasal empedans spektroskopi, Eşdeğer devre modeli, Supercapacitor, Nanocomposite, Conducting polymers, Glassy carbon electrode, Electrochemical impedance spectroscopy, Equivalent circuit model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Polipirol (PPy), Poli(3,4-Etilendioksitiyofen) (PEDOT) ve bu monomerlerin karbon nanotüp (KNT) ile oluşturulmuş nanokompozitleri camsı karbon (CK) elektrot yüzeyine döngülü voltametri (DV) tekniği ile kaplanmıştır. Elde edilen modifiye polimer film ve nanokompozit filmlerin karakterizasyonları DV, Fourier transform infrared spektroskopi (FTIR-ATR), taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılımlı X-ışınları analizi (EDX) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EES) ile gerçekleştirilmiştir. CK elektrot yüzeyine kaplı PPy, PEDOT, PPy/PEDOT , PPy/KNT, PEDOT/KNT ve P(PPy-co-PEDOT)/KNT nanokompozit filmlerin süperkapasitör davranışları 0.1 M NaClO4/CH3CN ve 0.1 M 100 mL sodium dodesil sülfat (SDS) çözeltileri ile çalışılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçlar Rs(Cdl1(R1(QR2)))(Cdl2R3) devreleri ile simule edilerek incelenmiştir. En yüksek spesifik kapasitans sırasıyla PEDOT/KNT ve PPy/KNT kompozit filmlerinde Csp= 306 ve 424.8 F×cm-2 elde edilmiştir. En yüksek çift katmanlı kapasitans ise P(EDOT-co-Py)/KNT kompozit filminde, [EDOT]0/[Py]0= 1/5 ve [EDOT]0/[Py]0= 1/10 için sırasıyla Cdl= 0.5 ve 0.415 F×cm-2 elde edildi.
Özet (Çeviri)
Polypyrrole (PPy), poly(3,4-Ethylenedioxythiophene) (PEDOT) and their nanocomposites with carbon nanotubes (CNTs) were electrosynthesized on glassy carbon electrode (GCE) by cyclic voltammetric method. Their characterizations were obtained by cyclic voltammetry (CV), Fourier transform infrared-Attenuated transmittance reflectance (FTIR-ATR), scanning electron microscopy (SEM), energy dispersion X-ray analysis (EDX), and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). Supercapacitor behaviors of PPy, PEDOT, P(EDOT-co-Py), PPy/CNT, PEDOT/CNT, and P(EDOT-co-Py)/CNT nanocomposite films were compartively examined in 0.1 M NaClO4/CH3CN and in 0.1 M 100 mL sodium dodecyl sulfate (SDS) solutions. In addition, The EIS results were simulated with the equivalent circuit model of Rs(Cdl1(R1(QR2)))(Cdl2R3). The highest specific capacitance for PEDOT/CNT and PPy/CNT composite films were obtained as Csp= 306 and 424.8 F×cm-2, respectively. The highest double layer capacitance for P(EDOT-co-Py)/CNT composite films, [EDOT]0/[Py]0= 1/5 and [EDOT]0/[Py]0= 1/10 were obtained as Cdl= 0.5 and 0.415 F×cm-2, respectively.