Well-posedness of telegraph differential and difference equations
Telegraf diferensıyel ve fark denklemlerinin iyi tanımlılığı
- Tez No: 392429
- Danışmanlar: PROF. DR. ALLABEREN ASHYRALYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Telegraf Denklemler, Hilbert Uzayı, Fark Seması, Kararlılık, Baslangıç Sınır Deger Problemleri
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
H Hilbert uzayında bir self-adjoint pozitif tanımlı A operatörü için telegraf diferensiyel denklemlerde Cauchy ve lokal olmayan bir sınır deger problemi çalışıldı. Bu denklemin çözümü için kararlılık kestirimleri bulundu. Bu problemler için birinci ve ikinci dereceden doğruluk fark semaları verildi. Bu doğruluk fark denklemleri için kararlılık kestirimleri insa edildi. Uygulamalarda telegraf kısmi diferansiyel denklemleri için karısık problem inçelendi. Metotlar, MATLAB programı yardımıyla nuömerik öorneklerle göosterildi.
Özet (Çeviri)
Cauchy and nonlocal boundary value problems for telegraph equations in a Hilbert space H with the self-adjoint positive definite operator A are studied. Sta- bility estimates for the solution of these problems are established. A first and a second order of accuracy difference schemes for the approximate solution of these problems are presented. Stability estimates for the solutions of these difference schemes are established. In applications, two mixed problems for telegraph partial differential equations are investigated. The methods are illustrated by numerical examples by MATLAB programming.