Türk sosyal güvenlik normlarının Avrupa Birliği sosyal güvenlik normlarına uyumlaştırılması
The harmonization of Turkish social security norms to European Union social security norms
  1. Tez No: 393106
  2. Yazar: SELAHATTİN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 883/2004 sayılı Tüzük, sosyal güvenlik, AB sosyal güvenlik hukuku, Regulation (EC) No 883/2004, social security, social security laws in the EU
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkeler, İzlanda, Norveç, Liechtenstein ve İsviçre arasında uygulanmakta olan kişilerin serbest dolaşımı ilkesi gereği bu ülkelerin vatandaşları bir ülkeden diğerine kolaylıkla gidebilmektedir. Bunlar; iş bulmak, çalışmak, eğitim, turizm ve aile birleşmeleri gibi nedenlerle serbest dolaşım hakkından yararlanmaktadırlar. AB'nin kuruluşunu sağlayan temel antlaşmaların ana hedeflerinden birisinin de sosyal açıdan üye ülkeler arasında bir ortaklığın kurulması olduğu bilinmektedir. Kişilerin serbest dolaşımının ve üye ülkeler arasında sosyal bir ortaklığın kurulabilmesi için öncelikli olarak kişilerin sosyal güvenlik haklarının korunması gerekmektedir. Bu hakların öneminden dolayı elli yıldan fazla bir süredir sosyal güvenliğin koordinasyon kuralları uygulanmaktadır. Başlangıç dönemine göre daha ileri ve gelişmiş kurallar içeren 883/2004 sayılı Tüzük ve 987/2009 sayılı Uygulama Tüzüğü kapsamındaki kişilerin sosyal güvenlik haklarında herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır. Türkiye, AB'ye katılım sürecinde olan bir ülke olduğundan dolayı gelecekte sosyal güvenliğin koordinasyonu kurallarını kabul edecektir. Bu durumla karşılaşmadan önce koordinasyon kurallarının tanınması ve bu kuralların ülkemize getireceği yüklerin hesaplanması gereklidir. Bu nedenle tez çalışmamızda; sosyal güvenlik koordinasyon kuralları ve buna ilişkin sistemin tanıtımı, bu konudaki tüzüklerin temel özellikleri ve her bir sigorta kolunun düzenleniş şekli anlatılmıştır. Bunların yanı sıra bu sistemin ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde meydana getireceği değişiklikler, ülkemizin koordinasyon kurallarına uyumu, idari kapasite konusunda yapılması gerekenler ve özellikle bu konudaki finansman gereksinimi konularına değinilmiştir. Tez çalışması, sonuç kısmındaki önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The principle which allows people mobilisation among the European Union (EU) member countries and the other countries like Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland make it easier to cross a country to one another. The citizens benefit from this advantage to find a job, to work, to get education and even to settle up. Beside the economic association, there is another important aim to unite European countries in one that is to unite societies as well. To provide a social partnership among the union, there should be a common ground for social security rights to the citizens of the member countries. Coordination of Social Security System rules has been applied on these states for over fifty years as they are extremely important. Thus, people living under the roof of the regulations that are EC Regulation No 883/2004 and its Implementing Regulation No 987/2009 could protect their social security rights. Since Turkey is a future-member of the EU, it has to accept the Coordination of Social Security System rules. Therefore, before Turkey is obligated to apply the regulations, they should consider and calculate what it brings to Turkey once it is applied. That is why, in this humble study, coordination of social security system rules and introduction of the system are stated and essential features of these regulations and form of each period of insurance are told. Furthermore, it is going to be worked on the potential changes in the social security system of Turkey, the coherence of the coordination rules of Turkey, the regulations about administrative capacity and specifically financial costs to the country. The last part of the study is completed with suggestions according to the findings from main body.