Hileli ve taksirli iflas suçları (TCK. m. 161 ve m. 162)
Offences of fraudulent bankruptcy and negligent bankruptcy (Turkish penal code 161 and 162 nd. articles)
- Tez No: 393172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KOCASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İflas, hileli iflas, taksirli iflas, müflis, ekonomik suç, Bankruptcy, fraudulent bankruptcy, negligent bankruptcy, bankrupt, economic crime
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Günümüzde toplumsal hayatın en önemli unsurlarından birisi kuşkusuz ekonomik faaliyetlerdir. Ekonomik hayat içinde aslolan ekonomik faaliyetlerin devamı olsa da, bu faaliyetler farklı gerekçelerle sona erebilir. Bunlardan biri de iflastır. İflas ticari hayatın bir gerçeğidir. İflas etmek kendi başına bir suç oluşturmamakta fakat kusura ya da hileye dayanması durumunda ceza hukukuyla karşılanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m. 161'de hileli iflası, m. 162'de ise taksirli iflası suç olarak düzenlemiştir. Hileli iflas ile taksirli iflas suçları, alacaklıların alacak haklarını zarara uğratan ya da zarara uğratma tehlikesine sebep olan suçlardır. Bunun yanı sıra, söz konusu suçlar ekonomi düzenine ve kredi emniyetine zarar verdiği için ekonomik suç olarak değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu m. 161'e göre malvarlığını eksiltmeye yönelik hileli tasarruflarda bulunan kişi, bu hileli tasarruflardan önce veya sonra iflasa karar verilmiş olması halinde cezalandırılır. Türk Ceza Kanunu m. 162'ye göre ise tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi dolayısıyla iflasa sebebiyet veren kişi, iflasa karar verilmiş olması halinde cezalandırılır. Bu bakımdan hileli iflas ile taksirli iflas suçları açısından iflasa karar verilmiş olması objektif cezalandırılabilme şartı niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, economic activities are, without doubt, one of the most important aspects of the social life. Even though what is principal in economic life is the continuity of economic activities, these activities may end with different reasons. One of these reasons is the bankruptcy. Bankruptcy is a reality of business life. Going bankrupt is not an offence on its own, however if bankruptcy is fraudulent or negligent, criminal consequences attach. The article 161 of the Turkish Criminal Code numbered 5237 promulgates fraudulent bankruptcy and the article 162 promulgates the negligent bankruptcy. The offences of fraudulent bankruptcy and negligent bankruptcy are offences which damage or have the potential of damaging rights of creditors. Also, these offences are categorized as economic crimes because of damaging the economic system and loan security. According to the Article 161 of Turkish Criminal Code, a person who disposes fraudulently in the way to diminish his assets is punished if his bankruptcy is decreed before or after these fraudulent disposals. According to the Article 162 of Turkish Criminal Code, a person who causes bankruptcy due to the failure to exercise the care and attention required by the status of being merchant, is punished if bankruptcy is decreed. In this respect, the decree of bankruptcy has the characteristics of a criminal responsibility condition in terms of fraudulent bankruptcy and negligent bankruptcy.