Kamu kurumlarında etik dışı davranışları önlemede yöneticilerin önündeki engeller ve çözüm önerileri: Okul müdürlerine yönelik nitel bir uygulama
Preventing unethical behaviors in public institutions challenges faced by administrators and proposed solutions: A qualitative study on school principals
  1. Tez No: 931695
  2. Yazar: MURAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu kurumları, etik, etik dışı davranış, okul müdürleri, cezasızlık algısı, Public institutions, ethics, unethical behavior, school principals, culture of impunity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, kamu kurumlarındaki yöneticilerin—özellikle okul müdürlerinin—kamu hizmeti veren kurumlarda yaşanan etik dışı davranışları nasıl algıladıklarını, bu davranışlarla nasıl mücadele ettiklerini ve karşılaştıkları engelleri tespit edip çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel yöntem yaklaşımına dayanan bir olgubilim (fenomenoloji) deseninde tasarlanmıştır. İstanbul genelinde amaçlı örneklem yöntemiyle en az beş yıl müdürlük deneyimine sahip, 10 okul müdürüne ulaşılmıştır. Veri toplama sürecinde, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış; katılımcılara araştırmanın amacı, gizlilik ilkesi ve gönüllü katılım esasları açıklanarak onamları alınmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen ses kayıtları, sözel olarak çözümlenip içerik analizi ve bağımsız kodlayıcı tekniği kullanılarak temalara ayrılmıştır. Bulgular, okul müdürlerinin“etik dışı davranış”olgusunu genellikle toplumsal normlar, mesleki ilkelere aykırılık ve bireyler arası adaletsizlik çerçevesinde tanımladıklarını göstermektedir. Katılımcılar, en yaygın etik ihlalleri arasında ayrımcılık, kayırmacılık, kaba veya agresif tutumlar, görev ihmalleri, sendikal/ideolojik kaynaklı ihmal veya savsaklama, dedikodu ve manipülasyon, öğrencilerle/velilerle uygunsuz etkileşim ve özensiz iş yapma gibi davranışlara işaret etmişlerdir. Mevcut yasal ve disiplin mekanizmalarının uzun soruşturma süreçleri ve yaptırım yetersizliği nedeniyle tam caydırıcı olamadığı da sıklıkla vurgulanmıştır. Sonuçlar, okul müdürlerinin etik dışı davranışlarla mücadele stratejilerinde öncelikle iletişim ve rehberlik yöntemlerini benimsediklerini ancak yaptırım eksikliği, sendikal veya siyasi baskılar ve“cezasızlık”algısının mücadeleyi zorlaştırdığını ortaya koymaktadır. Öte yandan, katılımcılar tüm paydaşlara yönelik farkındalık eğitimleri, adil ve şeffaf kurum kültürü, öğretmen yetiştirme ve formasyon süreçlerinin geliştirilmesi, liderlik eğitimi ve performansa dayalı modeller gibi hem bireysel hem örgütsel hem de toplumsal nitelikte çok boyutlu çözüm önerileri sunmuşlardır. Bu doğrultuda çalışma, eğitim örgütlerindeki etik dışı tutumların önlenmesinde, yalnızca mevcut mevzuat tedbirlerinin değil; yöneticilerin liderlik becerilerinin, örgütsel iletişimin ve toplumsal bilinç düzeyinin eşgüdümlü biçimde güçlendirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine how administrators in public institutions -especially school principals- perceive unethical behaviours in public service institutions, how they struggle with these behaviours and the obstacles they face and to develop solutions. The research was designed in a phenomenological design based on qualitative method approach. Through purposive sampling method, 10 school principals with at least five years of principal experience were reached in Istanbul. During the data collection process, a semi-structured interview form was used; the purpose of the research, the principle of confidentiality and the principles of voluntary participation were explained to the participants and their consent was obtained. The audio recordings obtained as a result of the interviews were verbally analyzed and divided into themes using content analysis and independent coder technique. The findings indicate that school principals generally define 'unethical behaviour' within the framework of social norms, violation of professional principles and injustice between individuals. Participants pointed out behaviors such as discrimination, favoritism, rude or aggressive attitudes, neglect of duty, union/ideological-based neglect or procrastination, gossip and manipulation, inappropriate interaction with students/parents, and careless work as the most common ethical violations. It was also frequently emphasised that the existing legal and disciplinary mechanisms are not fully deterrent due to long investigation processes and lack of sanctions. The results reveal that school principals primarily adopt communication and guidance methods in their strategies to combat unethical behaviours, but the lack of sanctions, union or political pressures and the perception of 'impunity' make the struggle difficult. On the other hand, the participants offered multi-dimensional solutions such as awareness training for all stakeholders, fair and transparent institutional culture, improvement of teacher training and formation processes, leadership training and performance-based models, which are both individual, organisational and social in nature. In this respect, the study emphasises the necessity of strengthening not only the existing legislative measures but also the leadership skills of administrators, organisational communication and social awareness in a coordinated manner in order to prevent unethical attitudes in educational organisations.