Evden çalışmanın iş-yaşam dengesine etkisi: Çevirmenler üzerinde bir araştırma
The effect of work at home on work-life balance: A research on translators
  1. Tez No: 393277
  2. Yazar: BAŞAK KICIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KÜMBÜL GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Evden çalışma, iş-yaşam dengesi, çevirmen, kişi-meslek uyumu, yabancılaşma, güvencesizlik, work from home, work-life balance, translator, person-vocation fit, alienation, precarity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde çalışma büyük bir dönüşümden geçmekte ve bu dönüşümler neticesinde içinde yaşadığımız toplum“çalışmaya dayalı toplum”olarak adlandırılmaktadır. Çalışmaya dayalı toplumda bireylerin yaşamındaki temel ilgi alanı iş ve/veya çalışmadır. Ancak günlük hayatta bireyler çalışma dışında da çeşitli yaşam rolleri üstlenmektedir. Bu farklı rollere yeterli zaman ayırmak, roller arasında denge sağlamak yoğun bir çabayı gerektirmektedir. Bu nedenle iş-yaşam dengesi birçok akademik araştırmaya konu olmuş, bireylerin denge sağlamaya yönelik çabaları alan yazında önemli bir başlık halini almıştır. Bilgisayar ve internet teknolojilerindeki gelişmeler işin iş yeri dışına taşınmasına olanak vermektedir. Evden çalışma son 20 yıl içerisinde yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı evden çalışmanın iş-yaşam dengesine etkisini araştırmaktır. Tez kapsamında çalışma kavramı ve çalışmanın geçirdiği dönüşüm konusu tartışılmıştır. İş-yaşam dengesi tanımlanmış, iş-yaşam dengesine etki eden faktörler ve bireyin denge sağlamaya yönelik çabaları incelenmiştir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma kapsamında evden çalışan 12 yazın çevirmeniyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çevirmenlik mesleği, iş piyasasında karşılaşılan sorunlar ve çevirmenlerin mesleğe yönelik tutumları da araştırmanın ilgi alanına giren konular arasında yer almaktadır. Araştırma sonucunda yalnız yaşayan katılımcıların ev ortamını başka kişilerle paylaşanlara göre iş-yaşam dengesi kurma konusunda daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Evden çalışan kişiler zaman ve mekân esnekliğine sahiptir ve denge sağlama konusunda bu esneklikten faydalanmaktadırlar. Çevirmen iş özerkliğine sahiptir, teknoloji karşısında avantajlı konumunu korumaktadır ve mesleğiyle uyum içerisindedir. Bu durum çevirmenin işine yabancılaşmasını azaltmaktadır ancak esnek üretimin yol açtığı güvencesizlikten kurtulmasına yetmemektedir.
Özet (Çeviri)
Today, there are big changes in working life and as a result of these changes the society that we live in is named as“work-based society”. In work-based society, the main area of interest in an individual's life is work and/or labor. However, in daily life, individuals play various life roles besides work. Sparing enough time to these roles and redressing the balance between them require extensive effort. For this reason, work-life balance becomes the subject of many academic studies and individual efforts to redress balance become a major topic in the literature. Advancements in computer and internet technology enable the work to be carried out of the work place. Today, work from home (teleworking) is one of the working types, which has become widespread in the last 20 years. The purpose of this study was to investigate the effect of work from home on work-life balance. Within the scope of the thesis, the work concept and the issue of transformation of work was discussed. Work-life balance was defined and the factors that influence work-life balance, as well as individual efforts to redress balance between work and life, were investigated. Qualitative research method was used to obtain detailed information about the subject. Research data was collected from 12 translators, who were homeworkers, via face-to-face interview. Translation profession, problems encountered in labor market and attitudes toward profession were the area of interest of this research. Results showed that, participants living alone were more successful at balancing work and life than participants sharing home with other people. People working at home have flexibility of time and place and they benefit from this flexibility in redressing balance. Translator has job autonomy, preserves his/her advantageous position against technology and is in harmony with his/her job. These factors minimize alienation of translator from work, but still lead to precarious work conditions due to flexible production for the translators.