İlk okuma-yazma öğretiminde ?ses temelli cümle yöntemi? nin uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri (Şanlıurfa/Viranşehir örneği)
The views of teachers? about implementation of ?sound based sentence method? in the first reading and writing education (A case of Şanlıurfa/Viranşehir)
  1. Tez No: 235034
  2. Yazar: YASEMİN AKTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MENTİŞ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Temelli Cümle Yöntemi, İlk Okuma-Yazma, Betimsel Analiz, Sound Based Sentence Method, The First Reading and Writing, Descriptive Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; ilköğretim okullarında görev yapan 1. sınıf öğretmenlerinin ilk okuma-yazma öğretiminde kullanılan ?Ses Temelli Cümle Yöntemi?ne ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki alt problemler belirlenmiştir.a)Birinci sınıf öğretmenlerinin ?Ses Temelli Cümle Yöntemi? hakkında yeterliliklerine ilişkin görüşleri nelerdir?b)Birinci sınıf öğretmenlerinin ?Ses Temelli Cümle Yöntemi?nin etkililiğine ilişkin görüşleri nelerdir?c)Birinci sınıf öğretmenlerinin ?Ses Temelli Cümle Yöntemi?nin sınırlılıklarına ilişkin görüşleri nelerdir?d)Birinci sınıf öğretmenlerinin ?Ses Temelli Cümle Yöntemi?nin uygulanması sırasında karşılaştıkları sorunlar nelerdir?e)Birinci sınıf öğretmenlerinin ?Ses Temelli Cümle Yöntemi?nin uygulanmasına ilişkin önerileri nelerdir?Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışma olup veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket ile elde edilmiştir.Araştırma 2007-2008 eğitim-öğretim yılı Şanlıurfa/Viranşehir ilçesi merkezinde bulunan 14 ilköğretim okulunda 67 birinci sınıf öğretmeni üzerinde yürütülmüştür.Bu araştırmada öğretmenlerin görüşleri anket ile yazılı olarak alındığı için, verilerin analizinde bir nitel araştırma tekniği olan ?betimsel analiz? yöntemi ile nicel araştırma tekniklerinden olan yüzde (%) ve frekanslar kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken her bir anket formu 1'den 67'ye kadar numaralandırılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin yarısından fazlası Ses Temelli Cümle Yöntemi hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını belirtmişlerdir.Öğretmenlerin Ses Temelli Cümle Yöntemine ilişkin görüşleri sonucunda, STCY'nin okuma-yazmaya çabuk geçiş sağlaması ayrıca kavrayarak ve kalıcı öğrenme sağlaması bakımından etkili olduğu belirlenmiştir.STCY'nin okuma hızını yavaşlatması ve uygulamada bitişik eğik yazının kullanımı, yöntemin sınırlılıkları arasında belirtilmiştir. Ayrıca bitişik eğik yazı öğretiminde karşılaşılan zorluklar ve öğrencilerin Türkçe bilmemesinden dolayı kelime türetememeleri uygulamada yaşanan sorunların başında dile getirilmiştir.Araştırmaya katılan öğretmenler, yöntemin daha iyi uygulanması için okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması gerektiğini ve de okul öncesi programlarının yeni ilköğretim programına paralel olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca programlar hazırlanırken de bölgesel özelliklerin daha çok dikkate alınması gerektiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of teachers?, who teach in primary school 1st class, on ?Sound Based Sentence Method? used in the first reading and writing education. In accordance of this purpose the following sub-problems are determined:a)What are the views of the 1st class teachers on qualification of ?Sound Based Sentence Method??b)What are the views of the 1st class teachers on effectiveness of ?Sound Based Sentence Method??c)What are the views of the 1st class teachers on constraints of ?Sound Based Sentence Method??d)What problems do teachers face during the application of ?Sound Based Sentence Method??e)What are the suggestions of teachers about application of ?Sound Based Sentence Method??This is a descriptive study in which qualitative and quantitative data gathering techniques are used together. Data is gathered with the survey which is prepared by the researcher.This study is carried out in the 2007-2008 academic year in Şanlıurfa/Viranşehir and 67 teachers teaching in 14 different schools are attended.Since views of the teachers? were gathered with survey papers in written form, ?descriptive analysis? is used as a qualitative method and percentage (%) and frequency are used as a quantitative method during the data analysis. In the course of data analysis each survey paper is numbered from 1 to 67.According to the research results, more than half of the teachers mentioned that they have enough information about ?Sound Based Sentence Method?. Moreover, this method provides an early reading and writing. Furthermore, a permanent learning could more efficiently be provided with this method.The constraints of this method may be listed as slow down of reading speed and usage of attached cursive writing in application. Moreover, difficulties in the learning process of attached cursive writing and students? being in capable of deriving words due to their inadequate Turkish knowledge are the most important problems during application of this method.In order to apply this method better, teachers attended to the study mentioned that, pre-school education should became compulsory and free. And also the program of pre-school education should be rearranged in parallel to new primary school program. In addition, they stressed that regional characteristics should be taken into account during the process of program preparations.