Yabancılara taşınmaz satışı
Real estate sales for foreigners
- Tez No: 393468
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞATAY OKUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancı, taşınmaz, kanun, karşılıklılık, neo-liberalizm, Foreigner, real estate, law, reciprocity, neo-liberalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yabancılara taşınmaz satışı eskiden beri tüm toplumların hukuksal düzenlemelerinde yer alan bir konu olagelmiştir. Eski Ortaçağ toplumlarından günümüz modern toplumlarına kadar bütün milletler, yabancılar ve onların mülkiyet hakkı konusuna önem vermişlerdir. Bu çalışmada da yabancı ve taşınmaz kavramları açıklanmış, yabancılara tanınacak hakların kapsamına ilişkin ilkeler, Türk hukukunda yabancıların haklarına ilişkin kabul edilen prensipler; bu prensipler kapsamında eşitlik esası ve karşılıklı muamele ilkeleri belirtilmiş, yabancılara taşınmaz satışının tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş, bu konunun Türkiye açısından detaylı incelemesi yapılmıştır. Bu bağlamda konunun Türkiye açısından Cumhuriyet öncesi durumu ve Cumhuriyet sonrası durumu irdelenmiştir. Konu kapsamında Lozan Antlaşması Dönemi, 1924 Tarihli Köy Kanunu Düzenlemesi, 1934-1984 ve 1984-2003 Arası Dönemi Kapsayan Tapu Kanunu, 2003 Tarihli 4916 Sayılı Kanun, 2005 Yılı 5444 Sayılı Kanun, 2008 Yılı 5782 Sayılı Kanun ve son olarak Tapu Kanunu 2012 değişikliği detaylı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle Tapu Kanunu 2012 yılı değişikliği ve bu değişiklik kapsamında karşılıklılık ilkesinin kaldırılması, bu düzenlemenin Türkiye için olumlu ve olumsuz yönleri mercek altına alınmıştır. Karşılıklılık esasının kaldırılmasının bir topluma fayda getirmeyeceği yönündeki eleştiriler dikkate alınmış ve çalışma da neo-liberalizmin bu konudaki etkisine dikkat çekilmiştir. Konu ile ilgili kanun ve yönetmeliklerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Real estate sales to foreigners has long been a subject of legal regulation has always been located in all societies. Old medieval society up to the present day modern society all nations, foreigners and gave importance to the issue of their right to property. This study describes the foreigner and real estate concepts, the principles relating to the scope of rights granted to foreigners, accepted principles concerning the rights of foreigners in Turkish law; basis of equality and mutual scope of these principles stated principles of treatment, is focused on the historical development of real estate sales to foreigners in Turkey in terms of a detailed examination of these issues is made. Pre-condition for Turkey's republican issues in this context and the republic after the case was discussed. The Treaty of Lausanne regarding this issue Period, 1924 Village Law Regulation, 1934-1984 and 1984-2003 covering the period Land Registry Law, 2003 Dated 4916 Law No, 2005 of 5444 Law No, 2008 5782 Law No and finally Land Registry Law 2012 changes were studied in detail. In particular, the Land Registry Law Year 2012 change and the removal of reciprocity under this change, both positive and negative aspects of this regulation for Turkey is scrutinized. Consider the abolition of the reciprocity criticism that it would bring benefits to the society and the study has drawn attention to the impact of neo-liberalism in this regard. Has benefited from the laws and regulations on the subject.