Özelleştirme ve ÇAYKUR
Privatization and ÇAYKUR
  1. Tez No: 393473
  2. Yazar: HİKMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Çaykur, Kamu – Özel Sektör Ortaklığı, Privatization, Caykur, Public - Private Partnership
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Neo-Klasik iktisat görüşünün kabul gördüğü 1970'li yılların sonuna doğru devletin ekonomideki rolünü azaltmak amacıyla özelleştirme politikalarına başvurulmaya başlanmıştır. İngiltere'den başlayan bu akım daha sonra Avrupa, Amerika ve gelişmekte olan ülkelere hızla yayılmıştır. 24 Ocak 1980 tarihinde alınan liberal kararlar sonucu Türkiye'de de özelleştirme uygulamalarına başlanmıştır. Ancak 2003 yılına gelinceye dek ciddi anlamda bir özelleştirme yapılamadığı göz önüne çıkmaktadır. 2003 yılında ivme kazanan özelleştirme programları, buna paralel olarak özelleştirme gelirlerinde de önemli ölçüde artış sağlamıştır. Bu çalışmanın son bölümünde çay sektöründe iktisadi devlet teşekkülü olarak faaliyetlerini sürdüren Çaykur'un özelleştirilmesi meselesi tartışılmış ve olası bir özelleştirilme durumunda ortaya çıkabilecek sonuçlardan ve özelleştirmede kullanılabilecek yöntemlerden bahsedilmiştir. Sonuç olarak Çaykur'un lider firma durumunda bulunduğu çay sektöründe tam bir özelleştirme politikası uygulanması durumunda sektörde tam rekabetçi bir yapı olmadığından sosyal kayıplar oluşacağı, sektörde düzenleyici ve denetleyici bir kuruma ihtiyaç olduğu ve özelleştirilmesi durumunda kullanılabilecek en etkili yöntemin kamu – özel sektör ortaklığı modeli olacağı verilerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The acceptance of neo-classical economics views the privatization policy to reduce the role of the state in the economy towards the end of the 1970s began to be applied. Starting later this current England Europe, spread rapidly to the United States and developing countries. On January 24, 1980 received a liberal decisions have been started as a result of privatization practices in Turkey. However, until the 2003 it stands out when it comes to considering a privatization can not be done seriously. In 2003, accelerated privatization program have led to a significant increase in privatization revenues in parallel. In this study, the last part of the privatization of state-owned Çaykur tea industry continues its activities as entities discussed the issue and has discussed the possible methods that can be used in the event of a privatization and results of privatization that may arise. As a result Çaykur leading company in case found that the tea industry in case of full implementation of the privatization policy that sector have a fully competitive structure of social losses will occur in the sector regulatory and supervisory as an institution needs and the most effective method of government that can be used in case of privatization - private partnership model would give It was reached.