Finansal analizde kullanılan oranlar ile firma değeri ilişkisi: BİST'te bir uygulama
The relationship between firm value and ratios are used in financial analysis: An application in BİST
  1. Tez No: 393489
  2. Yazar: ZEKİYE TEMİZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal oranlar, Firma değeri, Çoklu regresyon analizi, Financial ratios, Firm value, Multiple regression analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde firmaların esas amacı firma değeri maksimizasyonu olmuştur. Firma değeri; firmanın cari durumu, finansal pozisyonu, karlılığı, faaliyetleri gibi birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu çalışmada, finansal analizde kullanılan oranlar ile firma değeri arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Çalışma, 2008-2012 yılları arasında sürekli olarak BIST-100 endeksinde bulunan ve verilerine düzenli olarak ulaşılabilen 45 firmayı kapsamaktadır. Bununla birlikte çalışmada; 2008-2012 yılları arasında sürekli olarak BIST-100 endeksinde bulunmuş olan ancak faaliyet ve bilanço yapılarının farklı olmasından dolayı; bankalar, sigorta şirketleri ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları analiz kapsamı dışında tutulmuştur. Çalışmadaki bağımlı değişken firma değeri iken; bağımsız değişkenler ise cari oran, asit-test oranı, stok devir hızı, alacak devir hızı, özsermaye devir hızı, faaliyet kar marjı, net kar marjı, aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, borç-özsermaye oranı ve faiz karşılama oranıdır. Değişkenler arasındaki ilişki çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Analiz ile birlikte, asit-test oranı ve aktif karlılığı ile firma değeri arasında anlamlı-pozitif bir ilişki, cari oran ile firma değeri arasında ise anlamlı-negatif bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, finansal analizde kullanılan diğer oranlar ile firma değeri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of firms in these days has become maximization of firm value. Firm value has been affected by many factors as current condition, financial position, profitability and activities. In this research, it was examined whether there is a relationship between financial ratios are used in financial analysis and firm value. This research includes 45 firms that constantly has listed in BIST-100 index between the years 2008 and 2012 and orderly can be accessed their datas. In addition, it has listed in BIST-100 index betweeen 2008 and 2012 years, but due to different activity and balance sheet structures; banks, insurance companies and real estate investment trusts are out of analysis scope. While the dependent variable is firm value in this study; independent variables are current ratio, acid-test ratio, inventory turnover, accounts receivables turnover, equity turnover, operating profit margin, net profit margin, return on assets, return on equity, debt to equity ratio and interest coverage ratio. The relationship between variables was examined by Multiple Regression Analysis. With analysis, it has been concluded that there is a significant-positive relationship between acid-test ratio, return on assets and firm value and a significant-negative relationship between current ratio and firm value. However, it has not found a significant relationship between other ratios are used in financial analysis and firm value.