Women's humour in Barbara Pym's fiction
Barbara Pym'in eserlerinde kadın mizahı
  1. Tez No: 393498
  2. Yazar: NAGHMEH VARGHAIYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZEKİ ÇIRAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Mizahı, Excellent Women, Some Tame Gazelle, Jane and Prudence, Barbara Pym, Women's Humour, Excellent Women, Some Tame Gazelle, Jane and Prudence, Barbara Pym
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma Barbara Pym'in Excellent Women (EW), Some Tame Gazelle (STG) ve Jane and Prudence (JP) adlı romanlarındaki kadın mizahının özelliklerini ve işlevlerini irdelemektedir. Çalışma, kadın mizahıyla ilişkili yapısal ve tematik stratejilerin yazara bu romanlarda ortaya çıkan hâkim kültürün temellerini çözümlemesine yardımcı olduğunu savunmaktadır. Kadın mizahı, Some Tame Gazelle adlı romanda ataerkil düzende kullanılan romatik aşk karşıtı olay örgüsü; çift sesli söylemler; dedikodular; küçültücü ve küçümseyici dili; anlatıcı, kahraman ve karakterler arasında yaratılan sempatik bağ, bekar ve evde kalmış imge ve kalıplarının ortadan kaldırılması gibi yapısal ve metin içerikli stratejiler aracılığıyla zayıflatılmaktadır. Ayrıca mizah, kilise ve din adamlarının hiçe sayılması yoluyla, anlatıcının gücü, kontrolü ve kadınların sosyal eleştirisi için bir araç olarak kullanılmıştır. Kadın mizahının kullanımıyla, Excellent Women adlı romanda da yerleşik ve hakim olan ataerkil kültürün parçalanmasının hedeflendiği savunulmaktadır. Romandaki kadın mizahı göz önüne alındığında aşağıdaki retorik ve tematik stratejiler önemli bulunmuştur: Mildred'in kendini değersiz görmesi, çift sesli söylemler uygulaması, her iki kadın karakterin evde kalmış olarak ve erkek karakterlerin Byron kahramanı imge ve kalıplarıyla değersizleştirilmesi. Benzer biçimde, Pym'in Jane ve Prudence adlı romanının da Jane ve Prudence adlı iki sıradışı karakterin geneneksel ev hanımı ve evde kalmış kadın imgesiyle değersizleştirildiği öne sürülmektedir. Yazar, kadındaki geleneksel 'din adamının eşi' imgesini Jane'nin fantastik bir dünya yaratması, kadının hizmet etmesi anlayışını tersine çevirmesi ve çift sesli söylem kullanımı yoluyla sarsmaktadır. Aynı zamanda, evde kalmış kadın imgesi Prudence'nin romantik ve tatminkâr bir dünya yaratılmasıyla, erkek imgesi de miskin ve kendi zevkine düşkünlükle yıkılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the function(s) and characteristics of women's humour in Barbara Pym's Some Tame Gazelle (STG), Excellent Women (EW), and Jane and Prudence (JP). The study argues that the structural and thematic strategies related with women's humour, help the writer to deconstruct the fundamentals of the existing dominant culture in these novels. In STG, women's humour undermines the patriarchal order through thematic and structural strategies used by Belinda and Harriet, such as the reversal of the romantic love plot, double-voiced discourse, gossip, self-deprecating or understating language, the sympathetic bond between the narrator and the heroine as well as among the characters, undermining the images and stereotypes of a spinster and a bachelor, humour - as a means of the narrator's power and control, as well as a device for women's social critique through the subversion of the institution of church and the clergymen. Likewise, it is also argued that through the application of women's humour, disruption of the established and dominating patriarchal culture is primarily pursued in EW. Taking into account the construction of women's humour in this novel, the role(s) of following rhetorical and thematic strategies are found to be significant: highlighting Mildred's self-deprecation and double voiced discourse, emphasising on the subversion of images and stereotypes of both female characters such as spinsters, and male characters, such as the Byronic hero. Similarly, it is argued that Pym's JP subverts the conventional image of the housewife and spinster by presenting Jane and Prudence, two unconventional women. Pym undermines the image of the conventional wife of the clergyman through Jane's creation of a fantastic world, in which there is a reversal of her female character and her use of the double-voiced discourse. It also subverts the image of the spinster through Prudence's creation of a romantic and satisfactory world which consequently subverts the male image through presenting their indolence and self-indulgence.