The effect of social networks on intercultural communication and awareness: The Facebook case
Sosyal medyanın kültürlerarası iletişim ve farkındalığa etkisi: Facebook örneği
  1. Tez No: 393499
  2. Yazar: DOĞAN SALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal paylaşım siteleri, Facebook, Kültürlerarası Farkındalık, Kültürlerarası iletişim, Social Networking Websites, Facebook, Intercultural Awareness, Intercultural Communication, ELT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı Facebook örneği üzerinden sosyal medya sitelerinin, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin kültürlerarası iletişim ve farkındalığa etkisini incelemektir. Çalışma başlıca üç kısımdan oluşmaktadır, 14 haftalık Facebook grup sayfası etkinlikleri eri, mülakatlar ve Kültürlerarası farkındalık testinden elde edilen veriler ve bu verilerin nitel ve nicel olarak değerlendirilip analiz edilmesi. Çalışmada iki grup katılımcı vardır, birinci grup resmi öğretim süreciyle eşgüdümlü olarak Facebook Grup sayfası etkinliklerin yapıldığı deney grubu, ve ikinci grup olarak ta fazladan hiçbir uygulamaya tabi tutulmaksızın gelenksel öğretim sistemiyle eğitim alan Kontrol grubu. Çalışmada anket ve mülakatlar ile hem nitel hem nicel araştırma metodları kullanılmıştır. Nitel veriler nitel veri analiz yöntemleriyle, nicel veriler ise SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar Facebook'un üniversite öğrencileri üzerinde kültürlerarası farkındalık ve iletişimi güçlendiren önemli düzeyde bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, çalışmadaki katılımcıların Facebook'un eğitim aracı olarak kullanılmasıyla ilgili meraklı ve istekli oldukları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, Facebook'un hem üniversite öğretim elemanları hem de öğrenciler tarafından kültürlerarası farkındalık yaratmak ve geliştirmek için kullanılabilecek en etkili ve uygulanabilir araçlardan biri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of social networking websites on intercultural communication and awareness among English majoring students, Facebook as the case. The study covered three main steps; the data collection process through 14 week Facebook Group page activity and interviews and Intercultural Awareness Test, the qualitative and quantitative analysis of the data gathered. There were two groups of participants, one for experimental group with whom the Facebook Group page activities are held in accordance with the formal instruction process, and control group who took traditional instruction without any extra aid or application. In the study, both qualitative and quantitative approaches were used through questionnaires and focus group interviews. The qualitative data of focus group interviews were transcribed and analyzed according to content analysis techniques and quantitative data of Intercultural Awareness test were analyzed using SPSS software. The results of the data analysis showed that Facebook has a significant effect on developing intercultural awareness and communication among university students. The study also showed that the participants are both curious and fancy about using Facebook as an educational tool. It is concluded that Facebook, among the social networking websites, seems to be very feasible and effective tool to be used by both instructors and students to establish and develop intercultural awareness and communication.