Farklılıkların yönetiminin örgütsel bağlılığa etkisi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi personellerine yönelik bir uygulama
The effect of mangement of differences to organational commitment: An applicationa and administrative sataff
  1. Tez No: 393542
  2. Yazar: SIDDIK ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA SAYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fark, Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Difference, Disparity, The Management of Differences, the Organizational Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bilgi ve teknolojinin başdöndürücü bir hızla geliştiği bu çağda, örgütlerde bu değişimden nasibini almaktadırlar. Bu etkiler sonucunda örgütler bünyesinde görev yapan işgörenlere daha farklı bir yaklaşım göstermekte, işgörenlerin farklılıklarını önemsemekte ve örgüte artı değer katan işgörenlerin örgütte kalmasını sağlama yollarını aramaktadırlar. İşgörenlerin her türlü kişisel özelliklerine saygı gösteren ve kabul görmesini benimseyen bir anlayış olarak Farklılıkların Yönetimi anlayışı önem kazanrken, verimli ve üretken işgörenlerin örgüt bünyesinde kalmasını ve daha da verimli olmasını sağlayan bir diğer anlayış olarak da Örgütsel Bağlılık anlayışı önem kazanmaktadır. Bu araştırmada Farklılıkların Yönetimi ile Örgütsel Bağlılık arasında her hangi bir ilişkinin olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmamızda işgörenlerin farklılıkların yönetimi algılarının örgütsel bağlılık düzeylerini etkileyip etkilemedikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bir eğitim kurumu olan Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görev yapmakta olan tüm idari ve akademik kadrolarda görev yapan personellere yönelik yapılan bu çalışmada farklılıkların yönetimi algısı ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Achange in knowledge and technology at an unprecedented pace is witnessed in our era and, organizations also are deeply influenced by this change. As a result of these changes organizations adopt a different approach to their employees, pay attention to employees' differences and look for a way to keep the employees that produce plus value in the organization. While the Management of Differences approach that respect and accept employees' all kinds of personel qualities become important, another approach called the Organizational Commitment that ensures the engagement and productivity of activer and productive workforce also becomes more of an issue. In this study the question of whether any correlation between the Management of Differences and the Organizational Commitment exists has been analyzed. In the study it was aimed to determine whether the employees' differences influence the levels of organizational commitment of the perception of management. In this study which involves all the administrative and academic staff at Yüzüncü Yıl University, it was found out that a positive and significant relationship between the perception of differences and organizational commitment levels exists.