İmar planlarının uygulanabilirliği : Van kenti örneği
Applicabilty of development plans: Van province example
  1. Tez No: 393549
  2. Yazar: EMRE GÜLAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMENAF TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planı, İmar Planı Uygulamaları, Yerel yönetimler, Van, Plan, Plan Practices, local authorities, Van
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Dört bölümden oluşan bu çalışmanın amacı imar hukukunun da uygulama aracı olan imar planlarının uygulanamama sebepleri ve çözüm önerilerinin neler olduğunun Van ili özelinde tespit edilmesidir. Hazırlanan bu tezde planlama çalışmaları öncesi, planlamanın yapıldığı süreç ve planlama sonrası ayrı ayrı ele alınarak imar planlarının uygulanamamasının sebepleri teknik, hukuki, idari, ekonomik ve kültürel sorunlar çerçevesinde incelenmiştir. Dinamik bir planlama anlayışına sahip olmayışımız, planlama çalışmalarından önceki araştırma safhalarının gerektiği gibi yapılmaması, planlama hiyerarşisine uyulmaması, siyasi ve rant kaygıları, mevzuattaki eksiklikler, yerel yönetimlerdeki liyakatten yoksun teknik elemanların ve meclis üyelerinin planlama sürecindeki ve kabulündeki yanlış yönlendirmeleri, planların uygulanmasını ve uygulanabilir planlar yapılmasını engelleyen sebeplerden bazılarıdır. Sahada yapılan anket çalışmalarıyla imar planlarının uygulanamama nedenleri yukarıdaki paragrafta belirtildiği üzere tespit edilmiş olup çalışmamızın dördüncü bölümü olan son kısmında sonuçlar ve çözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine causes underlying the shortcomings of legislation in Van province, which constitutes four parts of the application as a development tool hampering laws to be applied to the development plan and identify the specific causes and solutions. Throughout various initiatives put into effect as part of the preparation of the planning work in this thesis, which was made after the planning process and the development plans implemented by considering separately, the reasons for the technical, legal, administrative, economic and cultural issues which were examined within the framework have been identified. We have not proposed a dynamic planning approach, as needed before the research phase of planning, failure to comply with the planning hierarchy, political and annuity concerns, shortcomings in legislation, misdirection in and acceptance in the planning process of the lack of technical staff eligible for local government and members of parliament, implementation of plans and feasible plans which can be cited amongthe reasons specified in prevention of such task force Results of surveys and the underlying causes as well as solutions for development plans to be implemented with the work as stated in the paragraph above have been identified in the last part of the fourth part of our work in the field which has been tried to put forward.