TMS 12 gelir vergileri standardı kapsamındaki ertelenmiş verginin Borsa İstanbul'da işlem gören ve BİST 30 endeksine dahil şirketlerin dönem karına etkisi
- Tez No: 393590
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönem Karı, Ertelenmiş Vergi, Geçici Farklar, Geçmiş Yıl Zararları, Vergi Avantajı, Period Income, Defrred Tax, Temporary Difference, Accumulated Losses, Tax Advantages
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İşletmenin finansal durumu ve performansı hakkında birçok bilgi içeren finansal tabloların tüm kullanıcılar tarafından doğru okunabilmesi için, bu tabloların belli standartlarda hazırlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle, Dünya'da Uluslararası Muhasebe Standartlarının uygulanmasına yönelik istek gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye'de de Uluslararası Muhasebe Standartlarına ilgi artış göstermektedir. Uluslararası Muhasebe Standartları çerçevesinde hazırlanan finansal tablolarda yer alan vergi tutarı kullanıcılar açısından önemlidir. Bu nedenle, finansal tablolara yansıtılan vergi gideri ve gelirinin doğru tespiti için, gelir vergileri hakkında özel bir standart yayınlanmıştır. Bu standardın önemli bir kısmı ise, ertelenmiş vergiye ayrılmıştır. Ertelenmiş vergi, kısaca vergi kanunlarına ve standartlara göre belirlenen değerlerin farklı olması ve/veya kullanılmamış ve gelecekte kullanılacak geçmiş yıl zararları ve vergi avantajları nedenleri ile gelecekte ödenecek veya geri kazanılacak vergidir. Gelecekteki nakit akışlarını ve dönem karını etkilemesi nedeniyle, ertelenmiş vergi finansal tabloların doğruluğunu etkileyen önemli bir tutardır. Bu araştırmada, Borsa İstanbul'da işlem gören ve BIST 30 endeksine dahil olan şirketlerin 2010 ila 2014 yıllarına ait finansal tablo verileri esas alınarak, ertelenmiş verginin dönem karına etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order that financial statements containing many information about financial condition and performance of company can be interpreted correctly by all parties, preparing of these in certain standarts is very important. Therefore, the claim for performing International Accounting Standarts in the World is increasing day by day. The concern for International Accounting Standarts in Turkey also increases. The tax amount in financial statements prepared with in the scope of International Accounting Standarts is important in terms of parties. Therefore, in order to determine tax expense and revenue correctly reflected to financial statements, a special standart about income tax was published. A major part of this standart reserved to deferred tax. Deferred tax is briefly tax to be paid or recovered because of difference between values determined by tax acts and standart or/and unused accumulated losses and tax advantages to be used in future. Because of affecting period income and future cash flow, deferred tax is an improtant amount affecting accuracy of financial statements. In this study, the effect of deferred tax to period income was examined by datum of financial statements as of 2010 – 2014 of the companies which are publicly-traded companies and included in BIST 30 index.