Nakit akış tablolarının analizi
Analysis of the statement of cash flows
- Tez No: 393591
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEVİLENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nakit Akış Tablosu, İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları, Kar Kalitesi Oranları, Karşılama Oranları, Statement of Cash Flows, Cash Flows From Operating Activities, Efficiency Ratios, Sufficiency Ratios
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Nakit akış tabloları tam bir finansal tablolar seti içinde tahakkuk esasına dayalı olarak hazırlanmayan tek tablodur. Bu açıdan işletmelerin finansal durumu ve performansının değerlendirilmesinde diğer tablolardan farklı bilgiler verir. Bu bilgiler, işletmenin sürekliliği ve işletmeye kaynak sağlayanların getirilere yönelik beklentileri açısından büyük önem taşır. Nakit akış tabloları, hem alternatif bir performans değerlendirme olanağı sunmakta, hem de kaynak sağlayanların faiz, anapara, temettü gibi nakit yaratma imkanlarına bağlı beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını göstermektedir. Bu nedenle nakit akış tablolarının analizi, finansal analizin ayrılmaz bir parçası durumundadır. BİST 100 de yer alan işletmelerin birleştirilmiş tablolarının analizinde, işletme faaliyetleri ile nakit yaratma kabiliyetinin bulunduğu ve kâr kalitesinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. İşletme faaliyetlerinden yaratılan nakit,“faiz”,“faiz ve anapara”ve“temettü”ödemelerini ayrı ayrı yapmakta yeterlidir. Ancak, bu ödemelerin tamamını bir arada gerçekleştirmek ve yatırım yapmak açısından yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the complete set of financial statements, Statement of Cash Flows, is the single financial statement which was prepared on cash basis instead of accrual basis of accounting. Therefore, it provides unique financial information in the assessment of financial position and financial performance. This information is crucial in terms of going concern assumption of accounting and return expectations of the users who provide resources to the entity. Statement of Cash Flow, offers an alternative performance metrics to the accrual based metrics. Additionally, it measures ability to meet interest, principle and dividend payments which depends on cash generating ability. Therefore, analysis of the statement of cash flow is an integral part of the financial analysis. In the analysis of the combined statements of cash flows of BİST 100 firms, it was concluded that, BİST 100 generate cash flows from operating activities and the quality of earnings is high. The cash flow from operating activities is sufficient to pay“interest”“interest-principal”and“dividend”separately. Nevertheless, cash generating ability of BİST 100, is insufficient to meet all payments and make investments without recourse to external sources.