Ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin kredi taleplerinin değerlendirilmesi ve mali analizi: Uygulama örneği
Credit demand evaluation and financial analysis of the SMEs operating in trade sector: Case study
- Tez No: 393592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL BABUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Mali Tahlil ve İstihbarat, Kredibilite, SME, Financial Analysis and Intelligence, Credibility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Günümüzde bankaların risk yönetimi odaklı anlayışı benimsemiş olmaları, kredi süreçlerinin en önemli aşamasının mali tahlil ve istihbarat olduğunu ortaya koymaktadır. Mali analiz ve istihbarat; kredi talebinde bulunan firmanın hakkında edinilen nitel veya nicel tüm bilgiler aracılığı ile firmanın kredibilitesinin olup olmadığını tespit etmek için yapılan çalışmalardır. Çalışmamızda da ülkemiz reel sektörü içerisinde önemli bir pay alan KOBİ'lere odaklanılmıştır. KOBİ'lerin sorunlarının başında finansman sorunu gelmektedir. Finansman sorunlarının çözümünde, özellikle ülkemiz KOBİ'lerinin başvurdukları işletme dışı kaynakların başında banka kredileri gelmektedir. Bu nedenle, ticaret sektöründe faaliyet gösteren iki adet KOBİ nitelikli firma seçilmiş ve kantitatif analizleri yapılarak kredi kararlarına ışık tutacak nitelikte görüşlerde bulunulmuştur. Uygulama bölümünde, yapılan kredi mali analiz ve istihbarat çalışması firmaların bilanço ve gelir tabloları baz alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, risk management oriented policies of banks shows that the most important level of credit process is financial analysis and intelligence (information). Financial analysis and inteligence (information) is the study, that determinates the (credit) reguesting company is credible or not, by analysing qualitative and quantitative all datas about that company. This study is focused on Small and Medium Enterprises (SME) that are important part of Turkey's real sector.Financing problems comes at the beginning of SMEs problems. Solving the financial problems, especially our country SME uses bank credits for financial problems initially, instead of other foreign sources. Therefore, two trade companies that fits SME segment is selected and analysed quantitative datas to set light to credit decision. In the case study part, financial analysis and inteligence (information)study based on companies' balance sheet and income statement.