Kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetimin kurumsal itibar üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul, Türkiye
Effect of corporate sustainability and corporate governance on corporate reputation: Borsa İstanbul, Turkey
- Tez No: 393649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN GAMZE BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, kurumsal sürdürülebilirlik, kurumsal itibar, kurumsal yönetim sistemleri, Corporate governance, corporate sustainability, corporate reputation, coporate governance systems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmacılar arasında son yıllarda bir fenomen haline gelen Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurumsal Yönetim ve Kurumsal İtibar kavramları ayrı ayrı incelenmesine karşın söz konusu değişkenlerin birbirlerine olan etkilerin ortaya çıkarılmasının, bu üçlü yapının birlikte daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı ve çalışmanın literatüre büyük bir katkı sağlayabileceğinden dolayı ilgili araştırma yapılmıştır. Bu çerçevede Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yönetim arasındaki ilişki ve bu değişkenlerin Kurumsal İtibar üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı, 1987'de“Ortak Geleceğimiz”başlıklı Brundtland Raporunun yayımlanmasıyla popüler hale gelmiş olup gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini tehlikeye atmadan bugünkü nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneği olarak tanımlanmıştır. Kurumsal yönetim ise temel olarak Cadbury Raporu gibi yayımlanan tavsiye niteliğindeki rehberler ve kodlara dayanmasına karşın 1990'larda yaşanan krizler ve 2000'lerin başlarında patlak veren şirket skandalları ile zirveye çıkmıştır. Modern yönetim paradigması olarak görülen kurumsal yönetim anlayışı çerçevesinde dünyada birçok devlet tarafından kurumsal yönetim ilkeleri oluşturulmuş ve yasalaştırılmıştır. Araştırma kapsamındaki bir diğer değişken olan kurumsal itibar kavramı kurumsal kimlik ve kurumsal imaj kavramlarıyla ilişkili olmasının yanında ya iç gözlemciler ya da dış gözlemciler tarafından firma hakkında oluşturulan algısal çıktılardır. Kurumsal itibar, firmaya rekabet avantajı sağlayacak güçlü bir saygınlık kazandırabilir. Analiz sonucunda kurumsal yönetim ve kurumsal sürdürülebilirlik arasında güçlü bir pozitif ilişki açığa çıkarılmasının yanında Johansen testine göre bu değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket edebilecekleri kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca kurumsal yönetimin ve kurumsal sürdürülebilirliğin, kurumsal itibar ile pozitif olarak ilişki içerisinde olabileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
As corporate sustainability, corporate governance and corporate reputation that have become a phenomenon among researchers in recent years, related research was studied because of the fact that the discovery of the effects on each of said variable help quite understand of this tripartite structure and this study may provide a major contribution to the literature. In this context, it was explained relationship between corporate sustainability and corporate governance and impact on corporate reputation of the variables. Corporate sustainability had become popular with the publication Brundtland Report entitled“Our Common Future”and had defined as to ensure that it meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. While corporate governance based on issued the advisory guidelines and codes such as Cadbury Report basically, it had peaked with the crises in the 1990s and corporate scandals that broke out in the early 2000s. Within the framework of corporate governance approach which is seen as a paradigm of modern management, corporate governance systems had established and enacted by many states all around the World. Corporate reputation concept, which is another variable in the survey, is associated with the concept of corporate identity corporate image, provides a competitive advantage to gain a strong reputation of the company and sensory output that is created about firms by internal or external observers. As a result of analysis, besides revealing a strong positive relationship between corporate governance and corporate sustainability, according to Johansen test it is very likely that these variables could act together in the long term. Further, it can be expressed that corporate governance and corporate sustainability positively associated with corporate reputation.