Kurumsal sürdürülebilirlik performansının finansal performansa etkisinde yeşil itibarın rolü: çalışanların yeşil aklama algılamaları ve sürdürülebilirlik bilinci üzerine bir araştırma
The role of green reputation in the impact of corporate sustainability performance on financial performance: a study on employees' perceptions of greenwashing and sustainability consciousness
- Tez No: 980297
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal performans, Kurumsal itibar, Kurumsal sürdürülebilirlik, Financial performance, Corporate reputation, Corporate sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz iş dünyasında artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilirlik beklentileri, şirketleri sosyal ve çevresel sorumluluklarını daha görünür hale getirmeye yöneltmektedir. Ancak bu süreçte bazı işletmelerin sadece imaj yönetimi amacıyla sürdürülebilirlik iddialarında bulunmaları,“yeşil aklama”kavramının önemini artırmıştır. Bu çalışmada, kurumsal sürdürülebilirlik performansının şirketlerin finansal performansları üzerindeki etkisi incelenmiş, bu etkide yeşil itibarın aracılık rolü ele alınmıştır. Ayrıca çalışanların yeşil aklama algılarının ve sürdürülebilirlik bilinçlerinin bu ilişkiler üzerindeki düzenleyici etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde listelenen şirketlerde çalışan 359 katılımcıya nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda araştırma hipotezlerinin test edilmesi amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiş, aracılık ve düzenleyici değişken analizleri yapılmıştır. Araştırma bulguları, işletmelerin sürdürülebilirlik performanslarının finansal başarıya doğrudan katkı sağladığını, ancak bu etkinin işletmenin yeşil itibarının aracılığıyla daha güçlü olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca çalışanların yeşil aklama faaliyetlerine ilişkin algılamaları ile sürdürülebilirlik bilinci düzeylerinin işletmenin yeşil itibarını etkileyen önemli düzenleyici değişkenler olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, kurumsal sürdürülebilirlik performansının finansal performansa etkisini incelerken, yeşil itibarın aracılık rolünü ortaya koyarak literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, çalışanların yeşil aklama algılarının ve sürdürülebilirlik bilinçlerinin bu ilişkideki düzenleyici etkisini analiz ederek mevcut teorik çerçeveyi genişletmektedir. Araştırma, çeşitli teorilerle ilişkilendirilerek, sürdürülebilirlik ve finansal performans arasındaki bağın daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca çalışma, işletmelere sürdürülebilirlik performanslarını nasıl daha etkili hale getirebilecekleri konusunda yol göstermektedir. Yeşil itibarın finansal başarı üzerindeki olumlu etkisi göz önüne alındığında, işletmelerin sürdürülebilirlik politikalarını şeffaf bir şekilde yürütmeleri ve çalışanların da sürdürülebilirlik süreçlerine dahil edilmesi ve bu kapsamda gerekli eğitimler verilerek sürdürülebilirlik bilinci düzeylerinin arttırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, yeşil aklama algılarının olumsuz etkileri nedeniyle, işletmelerin yalnızca pazarlama stratejileriyle değil, gerçek anlamda çevresel ve sosyal sorumluluklarını yerine getirerek sürdürülebilirlik çabalarını desteklemeleri gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, growing environmental awareness and expectations for sustainability have led companies to place greater emphasis on their social and environmental responsibilities. However, some firms engage in sustainability practices primarily for reputation management, which has increased the relevance of the concept of greenwashing. This study investigates the effect of corporate sustainability performance on financial performance and examines the mediating role of green reputation. It also explores how employees' perceptions of greenwashing and their sustainability awareness moderate these relationships. Within the scope of the study, a survey—one of the quantitative research methods—was conducted with 359 employees working at companies listed on the Borsa Istanbul Sustainability Index. Based on the collected data, correlation and regression analyses were performed to test the research hypotheses, and both mediation and moderation analyses were conducted. The findings indicate that corporate sustainability performance contributes directly to financial success; however, this effect is stronger when mediated by the company's green reputation. Additionally, employees' perceptions of greenwashing and their level of sustainability awareness were found to be significant moderating variables influencing the company's green reputation. This study makes an important contribution to the literature by examining the mediating role of green reputation in the relationship between corporate sustainability performance and financial performance. It also extends the existing theoretical framework by analyzing how employees' greenwashing perceptions and sustainability awareness moderate this relationship. The research, which is linked to various theories, enables a more comprehensive understanding of the link between sustainability and financial performance. Furthermore, the study provides practical guidance for companies on how to enhance their sustainability performance. Given the positive impact of green reputation on financial outcomes, it emphasizes the need for companies to implement sustainability policies transparently and to involve employees in sustainability processes. It also suggests that providing necessary training to raise sustainability awareness is essential. Lastly, due to the negative effects of greenwashing perceptions, the study recommends that companies go beyond marketing strategies and engage in genuine environmental and social responsibility efforts to support their sustainability initiatives.