Paternalistik liderlik ve örgütsel adaletin çalışanların mutluluklarına olan etkisi
The effect of paternalistic leadership and organisational justice to the happines of employees: A practise in health sector
- Tez No: 443351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Health sector, paternalistic leadership, organisational justice, happines
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, paternalistik liderlik ve örgütsel adaletin çalışanların mutluluklarına olan etkisinin, bulunup bulunmadığını araştırmak ve hangi boyutlarda ortaya çıktığını saptamaktır. Bu kapsamda çalışanların paternalistik liderlik algıları ve örgütsel mutluluk düzeylerine olan etkilerinin belirlenmesi için demografik, kültürel, psikolojik ve ekonomik faktörlerin olumlu olumsuz etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın bir diğer önemli amacı ise literatürde bu konuda yapılan araştırmaların sınırlı olması sebebiyle literatüre katkı sağlamak ve çalışan mutluluğunun şirket performansına olan etkisine dikkat çekmektir. Araştırmada değişkenler arası ilişki önce teorik bilgiler ile açıklanmış sonrasında uygulama çerçevesinde ortaya konularak çalışmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmada kullanılacak verilerin toplanabilmesi için Marmara Bölgesi, İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerde sağlık hizmetinde çalışan orta kademe sağlık personeline yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Geliştirilen anket formları ve toplanan veriler doğrultusunda; faktör analizi, güvenilirlik analizi, Anova testi ve regresyon analizi yapılmış, demografik özellikler incelenmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik programı desteği ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda paternalistik liderlik, örgütsel adalet ve mutluluk değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Sağlık sektörü, Paternalistik liderlik, Örgütsel adalet, Mutluluk.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to introduce whether there are any effects of Paternalistic Leadership and Organizational Justice on the happiness and detect how far these effects come out. In this context, positive and negative effects of demographic, cultural, psychological and economic factors on organizational happiness level of employee have been dwelled on. Yet another aim of the study is to contribute to literature which includes limited studies about this topic and remark to attract notice into the effects of happiness level of employee on their performance accordingly. Priory, in this Project, correlation was explained on the basis of theoretical information, then presented in scope of practice and results were explained. In order to collect required data survey practice is applied on mid-level employee in private hospital operating in Istanbul Prominence. In accordance with survey forms and collected data, factor analysis, reliability analysis, Anova test and regression test have been applied and demographic features have been researched. Obtained data have been analyzed by SPSS statistics software in computer environment. In consequence of analyses, it was found that a significant relationship between paternalistic leadership, organizational justice and happiness variables.