Yargıtay kararları ışığında ihbar tazminatı
Payment in lieu of notice in the light of case law of court of Cassation
  1. Tez No: 394693
  2. Yazar: ENDER KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş sözleşmesi, süreli fesih, bildirim süresi, usulsüz fesih, ihbar tazminatı, Labor contract, the period of fixed, term termination, compensation of notification of undue termination
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
“Yargıtay Kararları Işığında İhbar Tazminatı”adlı bu tez çalışmasında, ihbar tazminatı kavramı, bağlantılı olduğu ölçüde diğer konularla birlikte, ağırlıklı olarak Yargıtay kararları penceresinden ve doktrindeki görüşlerle birlikte bir bütünlük içerisinde incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş sözleşmesinin tanımı, unsurları, özellikleri, ihbar tazminatı yönüyle türleri ve sona erme şekilleri, fesih türleri bakımından süreli ve süresiz fesih kavramları incelenmiş, ikinci bölümde süreli fesih hakkını kullanım şartları, bildirim sürelerinin uzatılması, nisbi emrediciliği ve bölünmezliği, bildirim süresi içerisinde tarafların hukuki konumu, yeni iş arama izni, bildirim süresine ait ücretin işveren tarafından peşin olarak ifası, bildirim süresinin dolmasının hukuki sonuçları ele alınmış, üçüncü bölümde ise bildirim süresine (şartına) uymama yani usulsüz fesih kavramı ile bunun hukuki yaptırımı olan ihbar tazminatı, ihbar tazminatının hukuki niteliği, hak kazanma koşulları, tarafları ile son olarak da ihbar tazminatının hesaplanması ve ifası konuları bu başlık altında yeralan yasal kesintiler, ifa yeri, zamanaşımı ve faiz konularıyla birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda doktrin ile Yargıtay uygulamaları arasında yakın bir etkileşim olduğu ve pek çok konuda görüş birlikteliğinin bulunduğu izlenimi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which is called“payment in lieu of notice in the light of case law of court of Cassation”, the concept of payment in lieu of notice is mainly tried to be examined, in its entirety, inter alia,from the perspective of Court of Cassation and the views of the doctrine. The study is composed of three sections. In the first section, the definition of labor contract, its elements, especially from the aspect of payment in lieu of notice, its types and ways of expiry, in respect of the types of termination the concept of fixed term termination and termination are analyzed. In the second section, the conditions of the right to fixed term termination, the extension of notification periods, its relative compulsion and indivisibility, legal position of the parties in the term of notification period, the permission of job-search, advance payment of the fee for the term of notification by the employer, legal consequences of expiration of the term of notification are scrutinized. In the third section, breach of the term (condition) of notification which means the concept of undue termination and payment in lieu of notice which is its legal sanction, legal characteristic of payment in lieu of notice, conditions of obtaining right, parties and calculation of payment in lieu of notice and the way of payment, legal deductions under this title, place of performance, statute of limitations and interest are evaluated together. At the end of the study, the impression is that there is a close interaction between the doctrine and the case law of Court of Cassation and a consensus in many issues.