From Ghana to Fortress Europe: The rights and wrongs of crossing the Mediterranean
Gana'dan Avrupa'ya: Akdeniz geçişlerinde doğrular ve yanlışlar
- Tez No: 394711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAFFAELLA BİANCHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Gana, Kale Avrupa, düzensiz göç, doğrular ve yanlışlar, Akdeniz geçişi, Ghana, `Fortress Europe, Irregular migration, Rights and Wrongs, and Crossing the Mediterranean
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gana'dan Avrupa'ya: Akdeniz GeçiŞlerinde Doğrular ve YanlışlarBu tez, düzensiz göç hareketleri ve insan hakları arasındaki ili!kiyi, göç evrelerine atıfta bulunarak açıklamaya çalışmaktadır. Gana üzerine yapılan birçok göç çalı!ması ülkenin ekonomik geli!mi!lik düzeyine yo"unla!arak yarı-kalifiye ve kalifiye göçmenler üzerinedir (Kleist 2011, 5; 8-11). Bu tez, Sahra çölünü ve sonrasında Akdeniz'i geçen kalifiye olmayan düzensiz göçmenlerin tecrübelerine dayanarak hazırlanmı!tır.Bu tezde yapılan analizler, insanların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarıyla beraber vatandaşlık ve siyasi haklarının çiğnenmesinin hangi şekillerde göçe sebep olduğu üzerinde yoğunlaşmaktadır. ilaveten, bu tez, düzensiz göçmenlerin Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerine göç ederken son duraklarına kadar olan seyahatlerinde seyahat haklarının ne şekillerde çiğnendiğini de ortaya koymaktadır.Seçilen göçmenler üzerinde yapılan mülakatlara dayanarak bu tez Gana'dan Avrupa'ya olan göçün yasal, sosyal ve siyasi çerçevesini çizmektedir. Bu yapılırken, bu tezde Gana'ya geri dönen göçmenler, Libya gibi transit ülkelerde yerleşen göçmenler ve İtalya gibi ülkelere yerle!en düzensiz göçmenler ve onların göç sırasında karşılaştıkları zorlukları içeren gerçek hikayelerinin nicel analizi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
From Ghana To `Fortress Europe?: The Rights And Wrongs of Crossing The MediterraneanThis thesis examines the interplay between irregular migration and human rights, with specific reference to different phases of the migration cycle. Most academic migration studies on Ghana are based on the semi-skilled and high-skilled regular migrants; which focuses on economic development of the country (Kleist 2011, 5; 8-11). This thesis therefore brings to light the significance of the experiences of that category of semi-skilled and unskilled irregular migrants who take to the Sahara Desert and crossing of the Mediterranean Sea.The analyses encompasses how violations of Economic, Social and Cultural Rights (ESCR) of people push them to migrate, the violations of both Civil and Political Rights (CPR) and ESCR that accompany the unregulated movement of irregular migrants. It further considers how the rights of irregular migrants to freedom of movement is abused in their journey en route to countries of transit in North Africa and countries of destinations in Europe.After providing the legal, social and political framework of migration from Ghana to the EU, based on elite interviews, the paper presents original qualitative analyses of interviews of irregular migrants experiencing different situations, namely returned migrants (returnees) to Ghana; irregular migrants settled in transit countries like Libya, and irregular migrants settled in countries of destinations like Italy.