Ortaöğretim kurumu öğretmenlerinin okul müdürlerinin karar verme becerileriyle yetki ve sorumluluklarını kullanma derecelerine ilişkin görüşleri
The opinions of the high school teachers' working in bolu about school principals' decision making skills and pri̇nci̇pals' usi̇ng authority and resposibilities
- Tez No: 394739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: karar verme, yetki, sorumluluk, Making Decision, Authority, Responsibility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Bolu ili ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin, okul müdürlerinin karar verme beceriyle yetki ve sorumluluklarını kullanma derecelerine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim öğretim yılında Bolu il merkezindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Evren kapsamında 18 ortaöğretim kurumu, toplam 675 öğretmen bulunmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak da“Kişisel Bilgi Formu”, Keser (2007) tarafından geliştirilen“Ortaöğretim Okul Müdürlerinin Yetki ve Sorumluluklarını Kullanma Derecelerinin Belirlenmesi”anketi ve Acet (2006) tarafından geliştirilen“Okul Yöneticilerinin Karar Verme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçme aracı, 18 ortaöğretim kurumunda görev yapan 675 öğretmene uygulanmış, 406 anket geçerli sayılmıştır. Araştırma verileri SPSS 20.00 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma ile Kolmogorov Simirnov, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğretmenler, okul müdürlerinin karar verme becerilerine yönelik ölçeğin bütün alt boyutlarında ve genel toplamında =3,67 ile“Çoğunlukla Katılıyorum”düzeyinde görüş belirtirken, okul müdürlerinin yetki ve sorumluluklarını kullanma dereceleri ölçeğinin bütün alt boyutlarında ve genel toplamında =3,85 ile“Katılıyorum”düzeyinde görüş belirtmişlerdir. Öğretmenlerin, okul müdürlerinin karar verme becerilerine yönelik görüşleri, yaş, branş, öğrenim durumu, medeni durum, mesleki kıdem ve kurumdaki görev süresi değişkenlerinin hiçbirinde anlamlı fark ortaya çıkarmazken, cinsiyet ve kurum türü değişkenlerinin, Karar Verme Becerileri Ölçeği'nin Problemi Tanımlama ve Algılama, Probleme İlişkin Çözüm Önerileri Geliştirme, Kararı Uygulama Denetim ve Değerlendirme alt boyutlarında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul müdürlerinin yetki ve sorumluluklarını kullanma derecelerine ilişkin görüşleri, branş, öğrenim durumu, medeni durum, mesleki kıdem ve kurumdaki görev süresi değişkenlerinde anlamlı fark göstermezken; diğer değişkenlerde anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri, cinsiyet ve kurum türü değişkenlerine göre Yetki Sorumluluklarını Kullanma Dereceleri Ölçeği'nin, Okul Gelişimi, Personel İşleri, Eğitim Öğretim, Bürokratik İşler, Çevre ile İlgili İşler alt boyutlarında; yaş değişkeninde ise sadece Okul Gelişimi ve Eğitim Öğretim boyutlarında anlamlı fark ortaya çıkarmıştır. Okul Müdürlerinin Karar Verme Becerileri ile Yetki ve Sorumluluklarını Kullanma Derecelerine ilişkin görüşleri arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the high school teachers' opinions about the school managers' usage level of authority, responsibility and deciding abilities. The populition of the research is constituted by the teachers working in high schools in 2013-2014 education year n Bolu. 18 high schools and 675 teachers are situated in extension of the population. Survey model has been used for the study. Data collection device has consisted of three sections. As a data collection tool,“Personal Information Form”“Determining the Degree of Authority and Responsibility of Secondary Education Principals”survey developed by Keser (2007) and Acet (2006). The scale has been applied to 675 teachers working in 18 high schoolsand 406 surveys have been considered valid. Data have been evaluated using SPSS 20.00. Mean, standard deviation, Kolmogorov, Simirnow, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test have been used while analyzing data. The research has reached the following conclusions; Teachers, have stated“Mostly Agree”opinion with =3,67 level, in all dimensions of the“School Principals' Decision Making Skills Scale”and also have stated“Agree”opinion with =3,85 level, in all dimensions of the“School Principals' Using Authority and Responsibilities Scale”. Teachers' opinions for the“School Principals' Decision Making Skills Scale”have not had significiant differences but there has been found gender and type of organization variables had significiant differences in sub dimensions of“ School Prencipals Decision Making Skills Scale”,“Identification and Detection the Problem”“solution offers development fort he problem Decision Application Audit and Evaluation. Beside this, teachers', opinions for the ”School Principals' Decision Making Skills Scale“ have significiant difference in gender and type of organization variables in all sub-dimensions which are ”Identification and Detection the Problem“, ”Solution Offres Development for the Problem“, ”Decision Application, Audit and Evaluation“. While teachers' opinions for the ”School Principals' Using Authority and Resposibilities Scale“ have not had significiant difference in any of variables which are age, branch, educational level, marital status, seniority and tenure in the organization, in other variables they have had a significiant difference. While Teachers' opinions for the ”School Principals' Using Authority and Resposibilities Scale“ have had significiant difference in gender and type of organization variables in all sub-dimensions which are ”School Development“, ”Staff Affairs“, ”Education“, ”Bureaucratic Affairs“, ”Environment“; only significiant difference in ”School Development“ and ”Education“ sub-dimensions according to the age variable , in other dimensions, they have not showed a significant difference. There has been found highly significiant corelation between the opinions of School Principals' ”Decision Making Skills Scale“ and ”Using Authority and Resposibilities Scale".