Yeşil pazarlama aracılığıyla, kurumsal kimlik oluşturmada sürdürülebilir tasarım; Yeşil üniversite örneği: DPÜ
Sustai̇nable desi̇gn in formation of corporate identity through green marketi̇ng; the example of green university: DPU
- Tez No: 394852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Kamu Yönetimi, İşletme, Fine Arts, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Sürdürülebilir Tasarım, Kurumsal Kimlik, Yeşil Üniversite, Green Marketing, Sustainable Design, Corporate Identity, Green University
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma grafik tasarım alanında kurumsal kimlik oluşturma ve değiştirme sürecinde yeşil pazarlama, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir tasarım kavramlarından nasıl faydalanılacağını içermektedir. Araştırmanın amacı, sosyal sorumluluk, farkındalık oluşturma ve toplum bilinci kazandırma konusunda özellikle üniversiteler gibi kurumların önemine dikkat çekmeye çalışmaktır. Ayrıca dünya'daki“yeşil üniversite”örneklerinden ve Türkiye'deki sürdürülebilir faaliyetlerden yola çıkarak yeni bir“yeşil üniversite”örneği hazırlamaktır. Bu araştırmada güvenilir bilgilere ulaşmak için birinci elden veri elde etme yöntemi ile kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda, yeşil pazarlama, kurumsal kimlik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir tasarım kavramları detaylı olarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra, Dünya'daki“yeşil üniversite”örnekleri ile Türkiye'de bu anlamda çalışma yapan üniversiteler araştırılmış, katkıları örnekler üzerinden ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında, Dumlupınar Üniversitesinin kurumsal kimliği değiştirilmiş ve sürdürülebilir olarak yeşile dönüştürülmüştür. Yapılan çalışmalar %100 geri dönüştürülmüş kağıtlara basılmış ve bu kağıtların çevreye olan yararları rakamsal değerlerle verilmiş, elde edilen tüm veriler ve uzun vadede elde edilebilecekler bir araya getirilmiştir. Araştırmada bir üniversitenin kurumsal kimliği ile kurum içi uygulama kısmında dönüştürülebilir kağıtları kullanmaları durumunda doğaya zarar verilmemesine; sera gazı üretimi, araba yolculuğu, atık madde, ağaç, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına büyük katkı sağlayacağı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research includes how to benefit from the concepts of green marketing, sustainability, sustainable design in the process of composing and changing the corporate identity in the field of graphic design. The aim of the research is to try to attract notice the importance of institutions on social responsibility, creating awareness and raising public consciousness, particularly as universities. Also, it aims to prepare a new example of“ green university”based on examples of“green university”in the world and sustainable activities in Turkey. In this research, a detailed literature review was made to reach reliable information with the method of data acquisition at first hand. For the qualitative aspect of the research, green marketing, corporate identity, sustainability and sustainable design was examined in detail. The examples of“green university”in the world were investigated comprehensively, their studies and contribution to the environment as well as the examples in Turkey were also dealt with. In the application part of the research, the corporate identity of Dumlupınar University was changed and turned into green sustainably. The works were printed on 100% recycled paper and the benefits to environment of these papers were stated with numerical data and all these data that were obtained and that can be obtained in the long term were brought together. According to the conclusion of the research, it is undestood that If a university use the papers that were given in the application part in its corporate identity and in all institution, it will make a significant contribution to nature on the reduction of greenhouse gas, car travel, waste material, wood, water and energy consumption.