Üniversite öğrencilerinin psikososyal gelişim düzeyinin üniversiteye uyumla ilişkisi
The relation between university students' psychosocial development level and their adaptation to the university
- Tez No: 394946
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikososyal gelişim, uyum, üniversite yaşamına uyum, Psychosocial development, adaptation, adjustment to university life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin psikososyal gelişim düzeylerini incelemek ve psikososyal gelişim düzeylerinin üniversiteye uyumunu yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırma, 2012 yılında Akdeniz Üniversitesine bağlı Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Fen ve Teknoloji Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği Matematik Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümlerinin birinci ve ikinci öğretiminde öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfı öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmaya 263 kız öğrenci ve 159 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 422 kişi katılmıştır. Araştırmanın verileri ''Erikson 'un Psikososyal Gelişim Dönemleri Ölçeği (EPGDÖ)'' ile ''Üniversite Yaşamı Ölçeği (ÜYO)'' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde cinsiyete göre farklılıkları incelemek için t - Testi, sınıflara göre uyumda farklılık olup olmadığını test etmek için ANOVA uygulanmıştır. Sınıflar arasındaki farklılığın kaynağını belirlemek için ise Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin psikososyal gelişim dönemlerinin üniversiteye uyumlarını yordayıp yordamadığı regresyon analizi ile belirlenmiştir. Bu araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulguları sınıf düzeyine göre değerlendirdiğimizde uyum düzeyi en yüksek olan sınıfın birinci sınıf, uyum düzeyi en düşük olan sınıfın ise dördüncü sınıf olduğu görülmektedir. Ayrıca bu araştırmada; üniversite öğrencilerinin psikososyal gelişim düzeyi toplam puanlarının üniversite ortamına uyum düzeyini, duygusal uyumunu, kişisel uyumunu ve akademik uyumunu yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The ultimate objectives of this research are (1) to determine the Akdeniz University Faculty of Education students' level of psychosocial development and (2) to scrutinize whether their level of psychosocial development predicts adaptation to the university or not. This study was carried out with 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students of daytime and evening education departments of Primary Education, Turkish Language Education, English Language Education, Science and Technology Education, Preschool Education, Mathematics Education and Social Studies Education at the Akdeniz University in 2012. The research was conducted on the 263 female and 159 male students. In total 422 students participated in the survey. The survey's data were collected by using ''Erikson's Psychosocial Development Stages Questionnaire (EPDSQ)'' and ''University of Life Scale (ULS)''. To examine differences by gender in the analysis of data t- Test and to analyze the differences between the classes, ANOVA techniques were used. To find the source of the differences between the classes Tukey test was used. In the Survey, whether the students' psychosocial development periods of adaptation to the university are predicted or not are determined by using regression analyses. In this study, the level of significance was accepted as .05. When the findings obtained from the research are considered according to the class level, it is observed that the 1st class students' compliance level is the highest, the 4th class students' compliance level is the lowest. In addition, in this research, it is found that total points of university students' psychosocial development level predict the compatibility level to the university environment, emotional adjustment, personal harmony and academic compliance.