Örgüt kültürünün çalışan motivasyonuna etkileri: Belediyecilik sektöründe bir uygulama
The i̇mpact on employee moti̇vati̇on and organi̇zati̇onal culture: An appli̇cati̇on i̇n the muni̇ci̇pal sector
- Tez No: 395063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ALAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Culture, Employee Motivation, Incentive Tools, Theories of Motivation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı örgüt kültürünün çalışan motivasyonlarına etkilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışanlarını iyi motive eden ve onların iş ve işletme memnuniyetlerini sağlayabilen, güçlü örgüt kültürü oluşturmuş yönetimler, işletmelerini başarıya ulaştırmada önemli bir engeli aşmış durumdadırlar. Çalışan memnuniyetsizliği, bir işletmenin en önemli başarısızlık nedenidir. Günümüzde, örgütlerin, rakiplerine karşı üstünlük sağlayabilmeleri için öncelikle üretimin en önemli kaynağı olan emek faktörünü iyi yönetmesi gerekir. Örgüt hedeflerinin gerçekleştirilmesinde üretime girdi olan emek faktörünün en verimli şekilde kullanılması için motivasyonunu olumlu yönde etkileyecek araçların belirlenip, bunların sağlanması gerekmektedir. Çalışan motivasyonunda etkili bir unsur da örgüt kültürü unsuru olarak düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamınca veri toplamada hizmet sektörünün önde gelen kurumlarından biri olan belediyelerden yararlanılmıştır. İstanbul il sınırlarındaki 9 tane belediyeden anket çalışması yapılması için izin alınmıştır. Anketler belediyelerin tüm departmanlarında çalışanlar ve yöneticilerine uygulanmıştır. Toplam 400 adet anket dağıtılmış ve tamamı analize tabi tutulmuştur. Örgüt kültürünü ölçmede Denison 4 faktörlü örgüt kültürü ölçeği kullanılmıştır. Çalışanların motivasyon düzeylerinin ölçülmesi için. Hezberg'in Çift Faktör Kuramının motive edici ve hijyen faktörleri ele alınarak, De Beer tarafından geliştirilen motivasyonun 9 boyutlu ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde istatistik programlarından SPSS21 kullanılmıştır. Verilerin analizinde, demografik bilgilerin elde edilmesinde tanımlayıcı bulgulara yönelik Frekans Analizi ölçeklerin güvenilirliğine yönelik güvenirlilik Analizi, faktör yapılarının belirlenmesine yönelik faktör analizi ve araştırmanın amacı olan örgüt kültürü boyutlarının çalışan motivasyonuna etkilerinin belirlenmesine yönelik regresyon analizine yer verilmiştir. Sonuç olarak yapılan analizler neticesinde örgüt kültürü ve çalışanların motivasyonları arasında istatistikî olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu ve bu ilişkinin pozitif ve güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kavramlar: Örgüt kültürü, Çalışan Motivasyonu, Denison Ölçeği, Hezberg'in Çift Faktör Kuramı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effects of organization culture on workers motivation. Nowadays, the organizations that have a strong organizational culture, should ideally manage“labor”in order to the get the upper hand on their competitors. In order to use the labor factor efficiently and organize human source; they need to determine incentive tools increasing the motivation of labor. This thesis includes detailed information regarding the descriptions of motivation, historical development process of the motivation, the importance of the motivation by all parties in working life, incentive tools of motivation in terms of dynamics of working life, relationship between motivation and the other strategically matters in the field of the human resources. Segments of the organizational culture are being thought as an effective role on the workers motivation In the scope of this study, some of the municipalities are chosen as a useful service sector. The permissions were taken to make the surveys from 9 of the municipalities where in Istanbul. The surveys were applied on workers and managers in every department of these 9 municipalities. Totally 400 surveys were shared and all of them were analyzed. The scale of Denison 4 Factors Organizational Culture was used in order to evaluate the organizational culture. Dual Factor Theory of Herzberg and nine-dimensional scale of motivation which developed by De Beer were used in order to evaluate the motivation of the workers. SPSS21 was used in the analysis of the obtained data Frequency Analysis, reliability analysis, Factor analysis and regression analysis were used in order to determine the effects of the organizational culture on the works motivation. As a result, there are significant relationship statistically between organizational culture and workers motivation. And this relation is positive and strong.