Banka sigortacılığının (Bankasürans) yapısal analizi ve bir etkinlik araştırması
Structural analysis of bancassurance and an efficiency research
  1. Tez No: 395064
  2. Yazar: ONUR ŞEYRANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Sigortacılığı, Bankasürans, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Bancassurance, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Banka sigortacılığı (Bankasürans), bankalar tarafından sigorta hizmetlerinin dağıtımı için oluşturulmuş bir sistemdir. Bu finansal bütünleşme, bankalar ve sigorta şirketleri açısından karlı bir anlaşma olarak ifade edilebilir. Bu çalışmada, 2013 yılında banka sigortacılığı dağıtım kanalını kullanan 20 hayat sigortası ve emeklilik şirketinin etkinlikleri Veri Zarflama Analizi ile ölçülmüştür. Sigorta şirketlerinin göreceli etkinlik ölçümünde Girdi ve Çıktı Yönelimli CCR ve BCC Modelleri kullanılarak hesaplanıp ölçülmüştür. 2013 yılında Girdi Yönelimli CCR Modelinde 2 ve BCC Modeline göre 9 şirket etkin bulunmuştur. Çıktı Yönelimli CCR Modelinde ise 2 ve BCC Modelinde 5 şirket etkinlik düzeyine ulaşmaktadır. Kurulan modellerde, ölçek etkinliğinin yüzde 10 olması şirketlerin banka sigortacılığı dağıtım kanalını optimal ölçek büyüklüğünde kullanamadıkları şeklinde yorumlanabilir. Analiz sonucu etkin olan şirketlerin banka sigortacılığı modelleri (stratejileri) hakkında yorumlar yapılmıştır. Ayrıca etkin olmayan şirketlerin etkin olabilmeleri için referans kümeleri oluşturulmuş olup, etkinlik için hedefler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bancassurance is the system that was created for the distribution of insurance services by banks. This financial integration could be determined as a profitable arrangement for banks and insurance companies. In this study, in 2013, efficiency of twenty life insurance and pension companies using the bank distribution channel was measured by Data Envelopment Analysis. The relative efficiency of insurance companies was analised by using input and output oriented CCR and BCC models. In the data of the year 2013, the results showed that two companies were determined as effective in input-oriented CCR Model and nine companies were determined as effective in input-oriented BCC Model. Two companies reached to the effective level in output-oriented CCR Model and five companies reached to the effective level in output-oriented BCC Model. In this study (in this created models), having ten percent of scale efficiencies could be interpretted as companies couldn't use the bank distribution channel in optimal scale. The bancassurance models of companies which are determined as effective according to analysis results were discussed. In addition, reference sets were created for ineffective companies to be effective and also the goals are determined for efficiency.